tisdag 22 maj 2012

Vi har kommit en bra bit på väg!

Idag var jag på överlämning tillsammans med en klok förskolepsykolog. Hon stannade upp mitt i överlämningen, "Tänk vad vi har kommit långt de senaste åren när det gäller att stötta barnen med adhd och bekymmer inom autismspektrat", sa hon.

Visst har vi en lång väg kvar men vi i skolan har samlat på oss mycket kunskap om vad som är viktigt för att ge de här barnen en bra start, jämfört med vad vi hade för några år sedan. Vi har också blivit mycket bättre på att fånga upp barnen tidigt. Det är viktigt att vi påminner oss om att vi har tagit ett väldigt stort kliv framåt. Det skapar energi och hopp och det är viktiga saker! Då kan vi få kraft att bli ännu bättre på det vi gör.

Många saker pratar vi om helt naturligt idag, som att ge tillgång till ett lugnt ställe om barnet blir stressat. Att förbereda barnet noga på saker som kommer att hända om han eller hon är inflexibel. Att ge både muntlig och skriftlig information om barnet behöver det. Hjälpmedel för struktur som till exempel ett eget schema eller bildförstärkning.

Visst behöver vi lära oss mycket mer, men vi har faktiskt tagit ett stort kliv framåt!
Stor tisdagskram från ÅsaMia på EQverkstan - Din skolkurator på bloggen! ;-)

Inga kommentarer: