fredag 25 maj 2012

Föreläsning

Idag har jag varit på en väldigt bra föreläsning/workshop! Föreläsare var Ingrid Bjärstedt och hon hann gå igenom SchemaModellen tillsammans med mig och ett helt gäng med skolkuratorer. Scheman har vi för att skapa struktur och ordning i vår tillvaro. Det är tolkningsmönster som styr vad vi uppfattar och hur vi reagerar på det vi möter. Om vi har tidiga brister i våra grundläggande behov av trygghet skapar det emotionella sår som kan ge oss tolkningsmönster som ställer till det för oss.

Vi gick igenom hur det här kan se ut och på vilket sätt det kan påverka våra relationer, reaktioner och tankar långt senare i livet. Intressant! Vi gick också igenom vad som kännetecknar en sund psykologisk utveckling och mognad. Det handlar mycket om att kunna utveckla:

  • Stabila relationer
  • Gränser och självkontroll
  • Autonomi och identitet
  • Kompetens och strategier

Riktigt spännande blir det när man funderar över hur vi i skolan kan bidra för att utveckla det här tillsamans med våra barn och ungdomar! Vi kan till exempel vara med och göra tillvaron begriplig, utveckla stabila relationer - vara trygga vuxna som går att lita på. Vi får vara med och stötta när det gäller gränssättning och självkontroll. Att inte bara säga "Nej!" utan ge alternativa handlingsmönster: "Så här kan man göra istället!"

Tips från föreläsaren på litteratur: "Lev livet som du vill och inte som du lärt dig."Jeffrey Young och Janet Klosko N&K 2010 Den får jag ta och ge mig på!

Stor fredagskram från ÅsaMia på EQverkstan, önskar Dig en riktigt trevlig helg! - Din skolkurator på bloggen! ;-)

Inga kommentarer: