måndag 7 maj 2012

Tappra hjältar!

Idag går skolkuratorns tankar till alla de barn vi möter i skolan som är tappra hjältar. Av olika anledningar bär de här barnen alldeles för tunga bördor på sina späda axlar. De är barn till svårt sjuka föräldrar, missbrukande föräldrar, frihetsberövade föräldrar, ensamstående föräldrar med osäker inkomst. De blir känslomässigt brådmogna och tar väldigt stort ansvar. Ser till att småsyskon kommer till skolan och klarar det nästan i tid. Eller att de kommer i säng på kvällen. Försöker skydda småsyskonen, skydda föräldrarna. Tar hellre skäll för att de kommer för sent än berättar varför. Fantastiska ungar! Kloka, mogna - för tidigt mogna, hoppas de kan använda sig av all den här erfarenheten och den välutvecklade förmågan att känna av andra människors känslor när de blir vuxna. Att det kan bli till något bra för dem!

De här barnen tränger undan sina egna önskningar. De behöver hjälp att fundera på vad de själva vill. Vad de önskar. Hur de skulle vilja ha det. Vilka deras egna känslor och tankar är.

Vi vuxna har en stor uppgift. Vi kan vara med och lätta bördor. Det krävs inte så mycket för att livet ska kännas lite lättare. Lyssna, våga fråga så kanske barnet vågar berätta. Om han eller hon inte vågar berätta så har du i alla fall förmedlat att det finns vuxna som bryr sig!

Måndagskram och måndagstankar från ÅsaMia på EQverkstan - Din skolkurator på bloggen ;-)
Skickar med en härlig bild från fredagsfikat med familjen, något att längta till igeeeen!

Inga kommentarer: