onsdag 30 november 2011

Fyrklövern, om att bygga självkänsla

Idag är det utskicksdag. I ett av utskicken är temat "Boost". Man brukar säga att det betyder lycka att hitta en fyrklöver. I utskicket hittar vi inte fyrklöver, vi gör dem själva. Lite symboliskt. Självförtroende och självkänsla går att träna, och behöver tränas. För att bli starka inuti precis som vi behöver träna för att bli starka utanpå i musklerna. De flesta människor behöver arbeta på sin självkänsla och sitt självförtroende hela sitt liv. Tecken på att man behöver träna lite mera kan till exempel vara att man:

 Ofta pratar illa om andra (för att själv känna sig lite bättre).

 Gör saker inte för att man vill, utan för att visa andra.

 Tycker att man är ful och tråkig och tror att man skulle vara lyckligare om man var vackrare, eller om man var någon annan.

Det viktigaste för att självförtroende och framför allt självkänsla ska kunna växa i skolan är att vi lyckas skapa goa grupper där eleverna vågar prova och vågar misslyckas. Det jobbar vi för, på olika sätt, vecka efter vecka! Man kan inte veta vad som ger bäst resultat just i din grupp. Det kan vara lika viktigt att åka och grilla korv tillsammans med föräldrarna, att mysa tillsammans med en bra högläsningsbok och att göra roliga lekar tillsammans i gruppen. Lycka till med det galet viktiga arbetet att bygga självförtroende och självkänsla hos barnen i din grupp!

Stor ondsdagskram från ÅsaMia på EQverkstan

Inga kommentarer: