fredag 4 november 2011

Viktigt med reflektionsmoment när man tränar samarbete!

Idag har ÅsaMia skolkuratorn tjänstledigt och ÅsaMia på EQverkstan är i gång med att göra nya utskick för våren. :-) Inför ett utskick med samarbetsövningar funderar jag över hur viktigt det är att inte alltid vila i att övningarna i sig gör jobbet. Ibland kan man vila i det, andra gånger kan man lägga krut på att till exempel uppmärksamma allt positivt som gruppdeltagarna gör/säger till varandra. Vid en del tillfällen fångar man trådar i flykten, saker som kommer upp av sig självt i övningen. Men det är också viktigt att lägga till ett moment av reflektion för att komma framåt i arbetet.

Tips! När man jobbar med samarbetsövningar är reflektionsmomentet viktigt. Vad gick bra, vad kan förbättras? Vad kan man lära sig och ta med sig till andra situationer i livet? Vad var det som gjorde att övningen gick bra, eller att den gick mindre bra? Ta gärna tid för reflektion efter varje samarbetsövning.

Låt deltagarna fundera över vilka roller de tog och tränade, ledarroll? lyssnarroll? Kunde de vänta in den andre, var de tydliga med sina instruktioner etc. Om ni har tid så gör ibland övningen en gång till efter att ni har reflekterat tillsammans. Blev det någon förändring?

Att träna på att samarbeta är förmodligen en av de viktigaste saker man kan träna i skolan, det är en viktig färdighet både för att klara skolarbetet, för det kommande yrkeslivet och hela livet i stort!

Varmt lycka till med att träna samarbete i Din grupp!

Hoppas Du får en skön och vilsam Alla helgonahelg. Den här tiden är det otroligt vackert på våra kyrkogårdar. En tid att stanna upp och tända ett ljus. Ett ljus för sorg och saknad, men också för glädje och tacksamhet över tiden tillsammans här på jorden med en älskad person.  

Stor fredagskram från ÅsaMia på EQverkstan

Kan inte låta bli att lägga upp ett par bilder på de härligt glada konstverk som någon gjort i min lilla stad. Visst blir man glad!


Inga kommentarer: