fredag 30 mars 2012

Konfliktlösningslektioner

Ingen grupp är den andra lik. Det gäller att ha målet klart och ett batteri av vägar och övningar för att nå dit! Idag har jag haft konfliktlösningsträning i en fjärdeklass. Förra fredagen hade vi samma lektion i en annan fjärdeklass och däremellan har jag tränat två killar individuellt med samma övningar. Fyra tillfällen men fyra helt olika sammanhang. Det gör också att vi kommer att gå vidare på helt olika sätt. En grupp älskar drama, en grupp gör inte det.

Målet är att barnen ska få strategier som de kan ha nytta av i sitt liv. Vägen till målet är ett äventyr som ser olika ut beroende på gruppen, men också beroende på pedagogen som är ledare i gruppen.

Just när det gäller konflikt- och problemlösning är den viktigaste insikten du kan vara med och förmedla till barnen, att det finns många olika lösningar på ett problem. Många olika sätt att prova och välja bland. Fundera över vad som händer om man väljer de olika lösningsförslagen.

På vägen mot målet gäller det att välja övningar och lekar som du som leder gruppen tror på och gillar. Alla tioåringar gillar inte samma lekar och övningar. Det gör inte alla pedagoger heller.
Det blir alltid bäst om du får leda övningar som du själv tycker är roliga och intressanta!

Stor fredagskram och Trevlig helg!// ÅsaMia på EQverkstan

Inga kommentarer: