torsdag 1 mars 2012

Gör något så det blir lättare att ha det svårt!

Igår var jag på en föreläsning. Det var Lotta från Alla Kvinnors Hus i Stockholm som föreläste om barn som bevittnat våld i familjen. Om du får chansen så gå och lyssna på Lotta. Föreläsningen var nyttig men inte tung på ett sätt som gör att man efteråt känner en hopplöshet i kroppen. Snarare kände jag mig lyft. Vi som jobbar med barn och unga kan vara med och sprida frön av hopp. Göra något så att det blir lättare att ha det svårt.

Bristen på möjlighet att få berätta är det som skadar ett barn mest, säger föreläsaren. Det viktiga är att barnet får träffa någon som lyssnar, som de litar på och som de får berätta för. Hon pratar också mycket om vikten av att prata med barn om känslor.

Vad var det som hände?
Vad var det du kände?
Var sitter känslorna i kroppen?

Vi kan inte rädda världen, men vi kan vara tillgängliga för de barn som går förbi oss under en dag. Så frön och lotsa lite så hon kan börja hjälpa sig själv. Fundera tillsammans vem barnet har som hon kan prata med nästa gång det blir svårt. Och hjälp till att avlasta skuldbördan. Var snabb med att berätta att det aldrig är ett barns fel när vuxna gör dumma saker.

Stor torsdagskram från ÅsaMia på EQverkstan

Inga kommentarer: