måndag 28 mars 2011

Läser just nu...

"Gilla läget - Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande" av Barbara Ehrenreich.












Foto Daniel Roos lånat från DN.se

Har läst tre fjärdedelar av boken och tänker att Barbara har en stor poäng i att det finns en fara i att kravet på en positiv attityd används för att tysta och döva människors rättmätiga ilska över ett orörligt klassamhälle, som det amerikanska, och som motivation till orättfärdiga arbetsförhållanden. Man kan spåra en väldigt cynisk inställning i hela den miljardindustri som byggts upp kring positivt tänkande. "Om det inte går dig så väl i livet, är det enbart ditt eget fel." Allt från bröstcancer till förlorade arbeten och möjligheten att försörja sin familj på minimilön handlar om inställning och enbart inställning! Det kan säkert förekomma även i vårt land. Boken behövs, kritiska röster behövs!

Det är alltid farligt med en ideologi som säger att ifrågasättande är farligt och ska bekämpas som något ont. Det är sorgligt när människor som har drabbats av sjukdom i stället för att få stöd utsätts för "krav" på att vara positiva.


Däremot är jag övertygad om att positivt tänkande i en "lagomsvensk" kanske lite mer balanserad tappning än den amerikanska, har oerhört mycket att tillföra för väldigt många människor. Det finns mycket att vinna på att välja att se det som är ljust och glatt i tillvaron. Inte för att sopa tvivel och svårigheter under mattan, men för att få en mer harmonisk vardag. I mitt eget liv kan jag se att det finns en stor vinst i att fokusera på det positiva.

Jag läser vidare...

Bästa hälsningar en ganska vanlig måndag, full av chanser och möjligheter - Det är aldrig kört!
Fast okej då Barbara jag håller dörren lite öppen för att det skulle kunna vara kört på vissa områden... ;)

Inga kommentarer: