onsdag 9 mars 2011

De flesta barn är väldigt snälla och trevliga människor! (Det är de flesta vuxna också...)

Jag mötte en mamma vars dotter precis börjat sin yrkeskarriär. Hon berättade att dottern blivit förskräckt när hon upptäckt hur kollegorna behandlade varandra på den nya arbetsplatsen. Jag har mött andra unga med liknande erfarenheter.

När barnen växer upp framställer vi vuxna mobbning och kränkningar som ett problem som bara finns bland barn och unga. De unga tror att det bara handlar om att man inte hunnit lära sig regler för hur man ska bete sig ännu. Det stämmer till viss del men är inte hela sanningen. Självklart ska vi jobba aktivt mot mobbning och kränkande beteende i skolan och förskolan! Jag tror jättemycket på ett gott förebyggande arbete. Det här inlägget handlar definitivt inte om att vi ska anstränga oss mindre i vårt förebyggande arbete - snarare mer!

Däremot tycker jag ibland att vi vuxna, främst i media, skuldbelägger barn och unga. Att de skulle vara mindre goa och trevliga människor än vuxna. Det är inte sant. Snarare skulle jag vilja säga att de flesta barn och unga är trevligare än de flesta vuxna. Barn och unga är oftast goa, nyfikna, ganska blyga och väldigt snälla.

Media ger en oförtjänt dålig bild av barn och unga. Träffar man inte barn och unga i sitt dagliga liv kan man lätt få en bild av att de skulle vara en elak och farlig generation. Bilden bidrar inte till positiva möten över generationsgränserna.

Sanningen om mobbning, kränkningar och respektlöst bemötande är nog att vi alla, oavsett ålder, behöver fundera över hur vi behandlar varandra. Det gäller förmodligen både på förskolor och ålderdomshem.


(bild från Sigtuna.se)


Funderingar en alldeles vanlig onsdag, även den full av chanser och möjligheter - det är aldrig kört!
Bästa hälsningar från ÅsaMia på EQverkstan

Inga kommentarer: