torsdag 31 mars 2011

Talanger

Imorgon är det talangtävling på skolan jag var på idag. Barnen tränar och fixar och imorgon ska det visas upp. Vi satt några stycken runt ett bord och barnen fick veta när de kunde få extra tid för att träna. En kille började prata om talanger och räknade upp talang efter talang hos sig själv och hos klasskompisarna med stor stolthet. "Jag har talang för det här... och han har talang för det här, och hon för det där... Det märktes att man pratat om olika talanger och vad det innebar att ha en talang. Det var härligt att höra på honom. Det skulle vara läckert att höra vuxna beskriva sina och sina vänners talanger med lika stor glädje och stolthet. :)

"Dölj inte dina talanger. De gavs till dig för att användas. Vad är väl ett solur i skuggan?"

-Ben Franklin





onsdag 30 mars 2011

Att träna konfliktlösning med barn

Att träna sig i att aktivt lösa konflikter har visat sig ge effekt på barnens fria lek även efter ganska få timmars träning. Kom ihåg att utmaningen för de yngre barnen är att träna sig i att komma på många olika lösningar när de hamnar i en konflikt eller får ett problem. En hel del barn har svårt att tänka vidare utanför det lösningsförslag som de först kommer att tänka på, när de hamnar i problem- eller konfliktsituationer i livet.

Att vara lösningsfokuserad vid bekymmer och motgångar gör att man inte fastnar lika länge i livets vågdalar.


Utskicksdag!

Idag är det utskicksdag. Snart.... alla prenumeranter finns det nya fräscha utskick i inkorgen! :)

måndag 28 mars 2011

Läser just nu...

"Gilla läget - Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande" av Barbara Ehrenreich.












Foto Daniel Roos lånat från DN.se

Har läst tre fjärdedelar av boken och tänker att Barbara har en stor poäng i att det finns en fara i att kravet på en positiv attityd används för att tysta och döva människors rättmätiga ilska över ett orörligt klassamhälle, som det amerikanska, och som motivation till orättfärdiga arbetsförhållanden. Man kan spåra en väldigt cynisk inställning i hela den miljardindustri som byggts upp kring positivt tänkande. "Om det inte går dig så väl i livet, är det enbart ditt eget fel." Allt från bröstcancer till förlorade arbeten och möjligheten att försörja sin familj på minimilön handlar om inställning och enbart inställning! Det kan säkert förekomma även i vårt land. Boken behövs, kritiska röster behövs!

Det är alltid farligt med en ideologi som säger att ifrågasättande är farligt och ska bekämpas som något ont. Det är sorgligt när människor som har drabbats av sjukdom i stället för att få stöd utsätts för "krav" på att vara positiva.


Däremot är jag övertygad om att positivt tänkande i en "lagomsvensk" kanske lite mer balanserad tappning än den amerikanska, har oerhört mycket att tillföra för väldigt många människor. Det finns mycket att vinna på att välja att se det som är ljust och glatt i tillvaron. Inte för att sopa tvivel och svårigheter under mattan, men för att få en mer harmonisk vardag. I mitt eget liv kan jag se att det finns en stor vinst i att fokusera på det positiva.

Jag läser vidare...

Bästa hälsningar en ganska vanlig måndag, full av chanser och möjligheter - Det är aldrig kört!
Fast okej då Barbara jag håller dörren lite öppen för att det skulle kunna vara kört på vissa områden... ;)

fredag 25 mars 2011

Härliga påhittsdagar!

Idag är det en sån där härlig påhittsdag igen, våffeldagen! :0) Jag gillar påhittsdagar! Även om våffeldagen inte kommer upp i klass med semmeldagen så är det riktigt gott och överglänser kanelbullens dag i min värld. Dottern Elvira gräddar för fulla muggar så vi hoppar över middagen och frossar på dessa godsaker istället <3

Om x-force och att släppa jobbstress

Igår var jag för första gången på X-force, ett nytt gym i min lilla stad med maskiner i ny teknik. Det var spännande. När jag kom in i hallen kändes det som jag klev in i ett rymdlaboratorium. Maskinerna innehåller en tiltande viktstack (45 grader) som genererar 40% mer vikt i den negativa fasen av träningsmomentet (nedåtgående rörelse) än vanliga träningsmaskiner.




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag fick följa med min goa väninna som visade mig till rätta i rymdstationen.
 
När vi varvade ner efter passet berättade min väninna om ett knep hon har för att släppa jobbet efter en stressig vecka. 
 
När hon på fredageftermiddagen sätter sig med sin kalender och för över saker till nästa vecka, tar hon några minuter och går igenom vad hon faktiskt gjort och hunnit med under veckan som gått. Fokuserar en liten stund på alla saker som blivit utförda och som fungerat bra. Det hjälper henne att släppa en del stress över saker som inte hunnits med, och se att ett gott arbete blivit gjort under veckan.
Jag tycker det är ett enkelt och strålande sätt!
 
Att träna är ju ett annat beprövat sätt för att släppa stress. Nu har jag klippkort på ett annat träningsställe, men när det är slut blir det nog mera negativ träning, för det var roligt! Eller så var det mest sällskapet som gjorde det till en så positiv upplevelse trots att det skulle vara negativ träning. :0)
 
 
Hur gör du för att undvika att ta med jobbstress hem när det blir helg?
 
Bästa fredagshälsningar en ganska vanlig fredag - full av chanser och möjligheter! Det är aldrig kört!
// ÅsaMia på EQverkstan
 
 
 
 

torsdag 24 mars 2011

Ett roligt möte!

Idag har vi träffat vår författarkollega och nya vän Linda Palm hemma i hennes mysiga hus. Det var ett roligt och inspirerande möte. Linda har gett ut ett EQmaterial för förskolan "Kompiskort". Vi har fått med oss en uppsättning hem och det ska bli jättespännande att utforska hennes material! Kolla gärna in Lindas fina hemsida: Linda Palm Creative och kreativ är hon, det kan jag lova!








Tack Linda för gott fika och en riktigt härlig förmiddag!

onsdag 23 mars 2011

För ett friskare Sverige!

Vid femton års ålder är cirka en tredjedel av pojkarna och flickorna tillräckligt fysiskt aktiva. Särskilt för pojkarna är det en lägre andel än i många andra europeiska länder.

Fysisk aktivitet är ett område där små förbättringar på individnivå, leder till stora hälsovinster!
Här kan vi i skolan vara med och påverka, för ett friskare Sverige!

Planera på din skola för uppmärksamhetsveckan "Ett friskare Sverige" vecka 19, den 9-15 maj, 2011.
Veckan ska ge inspiration och kunskap för att äta bra och röra på sig.














Bild lånad från Astma och Allergiförbundet

Gilla EQverkstan på Facebook!

Bli vår vän på Facebook!
EQverkstans Facebooksida

Gå in och tryck på gillaknappen :)

Jippee! Höstens e-postutskick för 4-6 färdigplanerat!

Det blir mycket kul och spännande att göra i grupperna kan jag lova!


tisdag 22 mars 2011

The road to success is always under construction!



Motivation är en biprodukt

Idag har jag suttit och filat ihop ett par boostövningar för höstens material. En för F-3 materialet och en för 4-6 materialet. Hade ordentlig flow när jag gjorde övningarna, det är härligt när det blir så och tiden bara försvinner. Då känner man att man är på rätt ställe och gör rätt saker. Det känns roligt att göra övningar för att jobba med självförtroende och självkänsla. Jag tror att det är träning som gör skillnad för barnen i våra klasser. Jag vill gärna vara med och ge verktyg för att skapa en ljusare vardag för dem som växer upp - ett ökat välbefinnande.

Det är skönt att känna flow. Igår var det en helt annan sorts dag, totalt utan inspiration och motivation och jag fick inte ihop en enda övning. Satt mest framför datorn och väntade på att inspirationen skulle infinna sig och försökte låtsas att jag jobbade.

Något som jag egentligen lärt mig under den här tiden jag jobbat med EQverkstan är att det är helt fel tillvägagångssätt. Det är inte är någon mening att sitta och vänta på att motivationen ska komma. Motivation är inte startern. Det kan det förstås vara ibland och det är fantastiskt kul att starta ett projekt när det kliar i fingrarna att få komma igång. Men till och med ett superkul jobb som att göra lektionsmaterial i ett ämne som jag brinner för blir vardag. Då är det viktigt att komma ihåg att både motivation och flow är biprodukter som kommer när man väl satt igång med det man behöver göra. Det är bara att kavla upp ärmarna och sparka igång. Tur att jag lyssnade på mina egna råd i ämnet idag...

fredag 18 mars 2011

Jämförelsens tyranni!

Idag bloggar jag inte själv utan återger i dess helhet det senaste veckobrevet från Anders Haglund, som jag tycker är väldigt bra och läsvärt!

"Något som slår mig när jag observerar världen omkring mig är att vi har det bättre nu än någon annan gång i historien. Vet inte om du håller med mig om det här eller om du är en av dem som brukar säga att ”det var bättre förr”. Oavsett, så är det min övertygelse att gamla tiders faraoner och kungar skulle ha hakan nere vid knäna om de fick se vår tillgång på exotiska frukter och andra matvaror oavsett tid på året. Läkarvård, tandvård, rinnande vatten, toaletter och möjligheter att vara på en annan del av klotet efter en dags resande. Nog är det fantastiskt?


Denna min övertygelse till trots så slås jag också av att människor idag inte verkar uppskatta detta överflöd av möjligheter och bekvämligheter. Att vi liksom inte mår lika bra subjektivt som vi objektivt verkar ha det. Vad jag menar är att vår lycka som jag ser det inte verkar hänga med i samma takt som vi får det bättre. Faktum är att många snarast verkar bedrövade och aldrig förr har väl så mycket ”lyckopiller” skrivits ut till folk från alla samhällsklasser.

Vad kan då det här bero på? En ledtråd fick jag från en ekonom, professor Carol Graham, vid universitet i Maryland. Hon upptäckte vid sina studier av människor som rör på sig uppåt på den ekonomiska stegen att de ändå inte var så lyckliga. Skälet till detta var naturligtvis inte att det gick bättre för dem, utan för att de trots sin relativa framgång ändå jämförde sig med dem som det gick ännu bättre för, och därmed upplevde att det inte gick så bra för dem i jämförelse med ”alla andra”.

Än mer märktes detta i en annan studie i USA där man gav två olika scenarier till de tillfrågade: 1. Du tjänar motsvarande 400.000:- om året och bor i en stad där snittet tjänar 250.000:-. 2. Du bor i en stad där du tjänar motsvarande 750.000:- om året och bor i en stad där snittet tjänar 1,2 miljoner om året. Hela 78% valde alternativ 1. Det verkar som vår mänskliga själ endast vet vad som är bra genom att jämföra med något annat och vi gillar inte att uppfatta det som att den jämförelsen ställer vår situation i sämre dager.

Är du med så långt? Tänk nu lite på vår situation idag jämfört med förr då vi bara hade det närmsta grannskapet att jämföra med. Nu kan vi direkt gå ut på nätet och må dåligt om vi får reda på att den där stereon gick att få billigare någon annanstans eller om vi kanske borde ha köpt en annan som är bättre. Eller så tycker vi att grannarna har finare gräsmatta, möbler, julbelysning, bil etc. Räcker inte det för att känna oss otillräckliga på något plan så slår vi på tv:n och får reda på alla ställen vi borde ha rest till, vilka kläder, väskor och skor som man bara måste för att vara blingad och glammig.

Är verkligen allting relativt?

Tycker vi inte ens att det är nog med det, så kan vi alltid titta på en film eller serie där världens bästa manusförfattare har slipat i veckor på att få de rätta kommentarerna att falla vid de rätta tillfällena och få huvudrollsinnehavarna att göra de mest perfekt romantiska saker – på elfte omtagningen. Efter det är det inte konstigt om vi tycker att disk, matlagning, snoriga barn och en partner som somnar i soffan står sig slätt i jämförelsen på passions och förälskelse skalan.

För att inte tala om utseende där vi jämför oss med de allra vackraste i världen som med rätt ljus, världsbäst fotograf, plastikkirurgi och dessutom retuscherade i Photoshop får oss alla att känna oss som mindre attraktiva varelser. Till och med supermodellen Claudia Schiffer utbrast nedslaget när hon fick syn på en reklambild av sig själv: Inte ens jag ser ut så där!

Enligt professor Graham har vi svårt att låta bli att jämföra oss med vår omgivning och ju mer vi anser att dem vi anser som våra jämlikar har det bättre än oss själva desto sämre lottade känner vi oss. Författaren Alain de Botton beskrev det så här: ”Om vi bor i ett dragigt ruckel till hus där vi är beroende av de smulor som en aristokrat i ett uppvärmt slott behagar ge oss, men vi detta till trots ser att alla våra jämlikar lever under samma förhållanden som vi själva så kommer vår situation verka helt normal.

Om vi å andra sidan bor i ett bekvämt hem, har ett bekvämt jobb som vi är nöjda med och via en klassträff får reda på att de flesta av våra vänner nu bor i hus som är större än vårt, köpta för löner som är högre än vår från ett jobb som verkar mer utvecklande än vårt så är det troligt att vi åker därifrån kokande av missnöje över den livssituation som alldeles nyss var tillfredsställande. Den osmickrande sanningen verkar alltså vara att vi inte är ute efter att vara rika och lyckliga utan snarare att vara rikare och lyckligare än våra grannar.

Så vad är då lösningen för att bryta dig ur denna jämförelsens tyranni och faktiskt känna sig framgångsrik och lyckig? Första steget är att inse att våra hjärnor alltid tolkar vår omgivning genom att jämföra saker, så det är ingen större mening med att försöka sluta upp med det. Bättre då att lära sig jämföra användbara saker. Du lyckas med det genom att inse att livet är en subjektiv sport och det gäller att vara väldigt klar över dina egna personliga villkor för att vara framgångsrik och lycklig.

När du väl har kommit så långt att du ärligt kan säga vad du vill, snarare än att gå på vad andra verkar vilja ha, så undviker du frustration och når de rätta känslorna genom att endast jämföra dina framsteg med dina egna mål och drömmar. Alla kan inte vara bäst, men du kan alltid känna lyckan av att veta att du kan bli lite bättre för varje dag. Som person, som förälder, som vän, medarbetare… Så länge du kan jämföra med ditt tidigare jag och känna det – ja, då är du framgångsrik oavsett vad media försöker lura i dig och kan leva livet på egna jämförande villkor."


Kopierat och vidarebefordrat med tillstånd av Anders Haglund "Veckans Anders" www.lifevision.se


Fredagsbloggat från EQverkstan. Önskar Dej en riktigt riktigt skön helg!
En helg full av chanser och möjligheter - det är aldrig kört!

torsdag 17 mars 2011

Författarexen av "Avslappning och Uppmärksamhetsträning" dök precis upp!

Det är så härligt att bläddra i boken! Den är så fiiiiin! :o)
















"Avslappning & uppmärksamhets­träning - Mindfulnessövningar för klassrummet"
Av ÅsaMia Alteryd & Åsa Olausson

Finns att beställa på Argument Förlag

Avslappning och uppmärksamhetsträning ger redskap för att träna olika sätt att lugna ner sig själv i stressade eller röriga situationer. Dessutom ger boken verktyg till träning i att rikta uppmärksamheten mot det man vill fokusera på – oavsett om det gäller matte eller vad jag vill se hos mig själv och mina kompisar. Dessa förmågor är naturliga och medfödda, men man kan lära sig att använda dem medvetet. På detta sätt kan man öka sin koncentration, förbättra minnet och inlärningen, bli gladare och må bättre.


Boken ger träning inom olika områden, bland annat:

•Spänn av – att spänna kroppen i onödan skapar stress och gör det svårt att koncentrera sig på annat.

•Minska stressen – att förstå vad som stressar och hur det påverkar kroppen gör det lättare att minska den negativa stressen.

•Tolka kroppens signaler – att förstå att kroppen skickar signaler till oss, som det är viktigt att lyssna till och att förstå hur vi ska förhålla oss till dem.

•Fokusera uppmärksamheten – att kunna rikta uppmärksamheten på rätt saker är ett värdefullt redskap för att kunna arbeta koncentrerat i klassrummet.

•Acceptera tankarna – att med nyfikenhet upptäcka vad jag har för tankar och acceptera dem, är en förutsättning för att kunna välja vad jag vill tänka om mig själv och de situationer jag hamnar i.

Materialet innehåller 85 övningar samt flertalet kopieringsunderlag.
Övningarna i boken är främst tänkta för åldrarna 9–13 år, men flertalet av dem kan anpassas både uppåt och nedåt i ålder.

Torsdagsblogg

Idag har det varit en hel del administrativt arbete här på EQverkstan. En övning för höstens F-3 utskick har jag också fått till. Det är en tillitsövning som man kan göra när gruppen känner varandra ganska bra, men jag kan ju inte avslöja exakt hur den går till :0)

Nya vårtecken för dagen:
Massor av vårblommor har dykt upp, både snödroppar och lila och gula krokusar!













Mötte en kille med alldeles splitternya kritvita gympaskor som han säkert hade för allra första dagen idag!

Fick MMS från maken med följande bild och text:

















Kaffe ute idag :)



Har hittat en bok på biblioteket som börjar lovande...
Titeln?

"Gilla läget - Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande" Hoppsan, låter inte som en bok jag skulle rekommendera. Den är skriven av den amerikanska journlisten och författaren Barbara Ehrenreich som jag aldrig hört talas om innan jag lånade boken. Jag älskar bibliotek!

Återkommer ifall jag tycker att den är läsvärd.


Fick alldeles nyss tråkiga sjukdomsbesked från en mycket god vän, mina tankar och böner är med henne idag. Torsdagshälsningar från ÅsaMia på EQverkstan, en torsdag full av chanser och möjligheter även om det inte alltid är lika lätt att se dem!

onsdag 16 mars 2011

Räddningshunden som räddar klassrumssituationen

När man försökt allt utan resultat och det inte verkade finnas någon lösning på den outhärdliga klassrumssituationen kom någon på en kalasidé. Den charmiga räddningshunden Vovven Oscar hade för lite att göra och kallades till skolan. Sedan Oscar börjat sin "tjänst" för några månader sedan har bråket minskat med 40%. Oscar har blivit allas bästa vän och uppges vara en fantastisk lyssnare...

"– När han kommer och viftar på svansen lugnar de sig. Vem kan vara arg med Oscar i närheten, säger Oscars närmaste man, Des Anderson till Daily Mail."














Bild lånad från Aftonbladet.

tisdag 15 mars 2011

Dagens tema: Vår!

Nya vårtecken för dagen!

1) Motorcykelljud - flera gånger :0)










2) På hundpromenaden mötte vi en dam som var ute och plockade videkvistar för att ta in och sätta i en vas.


Det påminner mig om en väldigt söt historia jag läste, om när förstaklassarna och deras fröken fick sig ett rejält gapskratt när de kom på att mer än halva klassen trodde att de sjöng: "Sov du lilla video!"


Fortfarande måste hundarna badas efter lunchpromenaden, längtar tills det torkat upp lite mera ute! Fast å andra sidan... att jag måste bada dem betyder att jag...

1. ... är frisk så jag kunnat ta en promenad.
2. ... har möjlighet att promenera fritt utomhus, utan att behöva vara rädd.
3. ... har råd att ha husdjur bara för att jag gillar det.
4. ... har rinnande vatten inomhus så jag kan spola av dem.
Helt galet egentligen - jag badar dem till och med i dricksvatten!


Funderade lite över det här med trädens knoppar när jag var ute.



Precis som allt redan finns färdigt i den lilla knoppen och bara väntar på mildare väder och solens varma strålar, så tror jag att det finns så mycket inom oss människor som bara väntar på att få slå ut.

Det behövs bara tillräckligt med värme och sol - tillit, bekräftelse, kärlek, rätt omständigheter. Allt finns förberett, bara förutsättningarna är de rätta. Kommer inte värmen och solen slår knoppen inte ut.

Tankar en ganska vanlig tisdag, full av chanser och möjligheter - det är aldrig kört!
Bästa hälsningar från ÅsaMia på EQverkstan








måndag 14 mars 2011

Fantasi är intelligens som roar sig! :o)

Vårtecken!!

Friskhuset En kul video som vänder på begreppen :-)

Ett gott skratt förlänger livet!

Det kanske inte räcker med ett gott skratt, men ett glatt humör gör dig mindre sjuk och ger dig ett längre liv. Det slår amerikanska forskare fast efter att ha sammanställt mer än 160 undersökningar om humör och hälsa. Psykologiprofessor Ed Diener vid Illinois universitet har lett genomgången och säger att han blev överraskad av att se hur tydliga resultaten var. Ett överväldigande antal av undersökningarna bekräftar att lycka kan knytas till hälsa och till ett längre liv.


Även i laboratorieförsök har man sett att en positiv sinnesstämning minskar de stressrelaterade hormonerna, styrker immunförsvaret och hjälper hjärtats återhämtning efter fysiska ansträngningar.



Rapporten är publicerad i senaste numret av "Applied Psychology: Health and Well-Being".

fredag 11 mars 2011

Små steg i taget

Att radikalt förändra sitt liv är inte något som man gör på en kafferast. Det är något av det svåraste som finns. Knepet när man vill förändra sina vanor är att göra små, små förändringar i taget. Så att ändringarna hinner landa i vardagen. De flesta nyårslöften rinner ut i sanden för att vi gör precis tvärtom, tänker att vi ska förändra livet totalt från och med den första januari.

Att lägga till en bra sak är ofta lättare än att krampaktigt anstränga sig för att ta bort någon brist. När förändringen blivit etablerad kan man utan ansträngning lägga till ytterligare något nytt.

När man lägger till bra saker i sitt liv, en efter en, så får de dåliga vanorna helt plötsligt mycket mindre utrymme. 

Om man till exempel enbart äter korv, stekt potatis och fikabröd men har hört att man skulle må bättre av att leva hälsosamt, kan man för en bestående förändring börja med att äta ett äpple varje dag. Efter ett tag lägger man till en liten bit morot och en promenad. Förmodligen kommer man att må bättre och då är det lättare att göra nästa lilla förändring. Varje litet steg är en hälsovinst!



Tänket gäller inom de flesta av livets områden...

Ha en riktigt skön fredagkväll! Det är aldrig kört!
Bästa hälsningar från ÅsaMia på EQverkstan

Bra eller dåliga egenskaper?

Många tankar om oss själva snurrar i vår hjärna. Vi är inte alltid snälla mot oss själva. Vi är också snabba att sätta etiketter på varandra och bestämma oss för vilka bra och dåliga egenskaper som personer i vår närhet har. Alla människor har massor av talanger och egenskaper inom sig, en del ligger och slumrar och en del är fullt synliga för alla runtomkring.

Om en egenskap är bra eller dålig, ja det kanske beror på omständigheterna?

Om du betecknar dig själv som fantasilös kanske det egentligen är så att du är en saklig, faktaorienterad person som är fantastisk att ha med i ett team. Om du däremot tycker att dina tankar far runt som popcorn i en gryta, kanske du är den i teamet som är bäst på att tänka "utanför boxen" och komma med nya infallsvinklar. En egenskap som kan vara ett hinder i en situation kan vara ovärderlig i en annan. De flesta egenskaper har två sidor. Petig är inte positivt, men att vara noggrann är bra. Tanklös är inte positivt, men spontanitet är charmigt o.s.v. Ja det var några tankar som jag har funderat över den här dagen som så småningom mynnade ut i en mellanstadieövning. 

Vilka egenskaper hos dig själv skulle du kunna omformulera och göra någonting bra av?

 
Vill passa på att önska dig en riktigt riktigt härlig helg! Till och med en så här snöblaskig fredageftermiddag är ju full av chanser och möjligheter - det är aldrig kört!
Läste förresten alldeles ny forskning från Karolinska Instiutet att man tycker sig se belägg för att kaffe reducerar risken för stroke hos kvinnor.


 







Dags att gå och ta en kopp som en hälsofrämjande åtgärd :O)
Bästa fredagshälsningar från ÅsaMia på EQverkstan

Nu är vi produktiva :o)

Har ännu inte fått den tryckta boken "Avslappning och Uppmärksamhetsträning" i handen så jag kunnat bläddra i den. Men igår skickade EQverkstan in manus för en ny bok... Så kanske det blir dags för ännu en nyhet till hösten :0)

torsdag 10 mars 2011

Mindfulnessövningar för klassrummet - ny bok!

Nu i dagarna kommer min nya bok ut på Argument förlag! Den är så färsk att jag själv inte bläddrat i det tryckta exemplaret ännu, men vilken dag som helst landar den i min brevlåda... jag längtar!

Du kan läsa mer om boken nedan.


Avslappning & uppmärksamhets­träning - NYHET!

Mindfulnessövningar för klassrummet

ÅsaMia Alteryd & Åsa Olausson

Avslappning och uppmärksamhetsträning ger redskap för att träna olika sätt att lugna ner sig själv i stressade eller röriga situationer. Dessutom ger boken verktyg till träning i att rikta uppmärksamheten mot det man vill fokusera på – oavsett om det gäller matte eller vad jag vill se hos mig själv och mina kompisar. Dessa förmågor är naturliga och medfödda, men man kan lära sig att använda dem medvetet. På detta sätt kan man öka sin koncentration, förbättra minnet och inlärningen, bli gladare och må bättre.

Boken ger träning inom olika områden, bland annat:

Spänn av – att spänna kroppen i onödan skapar stress och gör det svårt att koncentrera sig på annat.

Minska stressen – att förstå vad som stressar och hur det påverkar kroppen gör det lättare att minska den negativa stressen.

Tolka kroppens signaler – att förstå att kroppen skickar signaler till oss, som det är viktigt att lyssna till och att förstå hur vi ska förhålla oss till dem.

Fokusera uppmärksamheten – att kunna rikta uppmärksamheten på rätt saker är ett värdefullt redskap för att kunna arbeta koncentrerat i klassrummet.

Acceptera tankarna – att med nyfikenhet upptäcka vad jag har för tankar och acceptera dem, är en förutsättning för att kunna välja vad jag vill tänka om mig själv och de situationer jag hamnar i.

Materialet innehåller drygt 70 övningar samt flertalet kopieringsunderlag.
Övningarna i boken är främst tänkta för åldrarna 9–13 år, men flertalet av dem kan anpassas både uppåt och nedåt i ålder.

onsdag 9 mars 2011

Du är precis lika mycket värd som alla andra, oändligt mycket värd!

De flesta barn är väldigt snälla och trevliga människor! (Det är de flesta vuxna också...)

Jag mötte en mamma vars dotter precis börjat sin yrkeskarriär. Hon berättade att dottern blivit förskräckt när hon upptäckt hur kollegorna behandlade varandra på den nya arbetsplatsen. Jag har mött andra unga med liknande erfarenheter.

När barnen växer upp framställer vi vuxna mobbning och kränkningar som ett problem som bara finns bland barn och unga. De unga tror att det bara handlar om att man inte hunnit lära sig regler för hur man ska bete sig ännu. Det stämmer till viss del men är inte hela sanningen. Självklart ska vi jobba aktivt mot mobbning och kränkande beteende i skolan och förskolan! Jag tror jättemycket på ett gott förebyggande arbete. Det här inlägget handlar definitivt inte om att vi ska anstränga oss mindre i vårt förebyggande arbete - snarare mer!

Däremot tycker jag ibland att vi vuxna, främst i media, skuldbelägger barn och unga. Att de skulle vara mindre goa och trevliga människor än vuxna. Det är inte sant. Snarare skulle jag vilja säga att de flesta barn och unga är trevligare än de flesta vuxna. Barn och unga är oftast goa, nyfikna, ganska blyga och väldigt snälla.

Media ger en oförtjänt dålig bild av barn och unga. Träffar man inte barn och unga i sitt dagliga liv kan man lätt få en bild av att de skulle vara en elak och farlig generation. Bilden bidrar inte till positiva möten över generationsgränserna.

Sanningen om mobbning, kränkningar och respektlöst bemötande är nog att vi alla, oavsett ålder, behöver fundera över hur vi behandlar varandra. Det gäller förmodligen både på förskolor och ålderdomshem.


(bild från Sigtuna.se)


Funderingar en alldeles vanlig onsdag, även den full av chanser och möjligheter - det är aldrig kört!
Bästa hälsningar från ÅsaMia på EQverkstan

tisdag 8 mars 2011

Bästa påhittsdagen!

Semmeldagen måste väl vara en av de bästa påhittsdagarna ever, kanelbullens dag och krama en bibliotekariedagen kan känna sig passerade med hästlängder!


Åååh! Så gott! Hoppas ni alla haft möjlighet att njuta av en sådan här godsak idag...
Annars går det säkert att få tag i ett mumsigt exemplar även imorgon - det är aldrig kört!

Bästa semmeldagshälsningar från ÅsaMia på EQverkstan

Internationella kvinnodagen!

Passa på att uppmärksamma och uppmuntra någon kvinna du beundrar idag!

Jag skulle vilja uppmärksamma Lena Maria Klingvall, Lena-Marias blogg en fantastisk kvinna! Född utan armar och med bara ett normalt ben ställdes hon och hennes föräldrar inför större utmaningar än de flesta av oss. Hon är en förebild och hjälte! Lena Maria fick lära sig att ta vara på sina möjligheter och att jobba hårt och målmedvetet. Idag har hon hela världen som arbetsfält när hon sjunger och berättar om sitt liv och varje människas unika värde. I september förra året blev hon känd för en bredare svensk publik när hon medverkade i "Här är ditt liv".



Hon skriver om sin bok "Våga drömma":

”Min önskan med den här boken är att den får väcka livslust. Alla människor har enorma möjligheter, trots de begränsningar vi lever med. Jag vill uppmuntra dig att ta vara på ditt liv och dina talanger. Pröva dina egna vingar, tänk stora tankar – och våga drömma!”

Boken står på min önskelista!

måndag 7 mars 2011

The Secret to You..A Gift From The Secret Scrolls.

"When we sacrifice our commitment to education, we’re sacrificing our future. We can’t let that happen. Our kids deserve better." Barack Obama


Om nätmobbning

Mobbning är alltid mobbning är alltid mobbning, skriver Janne Svärdhagen på sin blogg IT och Etik som jag varmt rekommenderar. "Det är inte Facebook som är problemet, det är vi som människor som är problemet och kommer så att förbli." Mobbning förekommer oavsett arena, nätmobbning är inte något nytt fenomen, det är bara arenan som är ny.

Janne skriver om en enkel tumregel när det gäller etik och moral på nätet, som egentligen är den enda barn och unga (och vi vuxna) ska lära oss - och följa: "Kan du inte säga det du vill ansikte mot ansikte så ska du inte säga det på nätet/Facebook heller."


söndag 6 mars 2011

Solvägg

"Solvägg" är inte en plats - utan det är mer av ett tillstånd! Ett litet stopp på söndags-långpromenaden framkallade ett äkta solväggstillstånd, det fyller verkligen ett behov så här års.


Väl hemma igen hittade jag årets första lilla krokus, vardagslycka tänkte jag skriva, fast nu är det ju helg så då är det väl kanske äkta helglycka istället!


fredag 4 mars 2011

Studiedag

Har "studiedag" idag. Läser en mycket intressant avhandling av Camilla Löf. Camilla disputerade på avhandlingen Med livet på schemat.Om skolämnet livskunskap och den riskfyllda barndomen. På Lärarutbildningen på Malmö högskola i förrgår, den 2 mars.

Avhandlingen som pdf
"Avhandlingen ska användas som underlag för diskussion om skolans sociala uppdrag och vad skolan och lärare behöver för att klara detta uppdrag. Den diskussionen måste föras både på ett nationellt och politiskt plan. Även blivande och verksamma lärare måste föra denna diskussion för att tänka över innehåll och metoder."

Säger Camilla Löf i ett pressmeddelande från Malmö högskola.


För övrigt längtar både jag och hundarna efter en väderlek som inte gör att lunchpromenaden kompliceras av att de måste bada efteråt!



Promenadens mest mindfulla ögonblick var annars när vi gick förbi en massa fällda träd som låg och väntade på att bli bortforslade, och doftade fantastiskt! Passa på att stanna upp och njuta av de där magiska ögonblicken när du är fullständigt närvarande med flera sinnen samtidigt. Livet och den här dagen är fulla av dem - det är aldrig kört!

Med en egen förhoppning om att jag ska vila bort min eländiga hosta den här helgen (tänk om den till och med kunde gå bort så fort att jag skulle kunna vara med på Zumban på söndag?!) vill jag passa på att önska Dig en riktigt, riktigt härlig helg!

Bästa hälsningar från ÅsaMia på EQverkstan som nu ska fortsätta en liten stund till med "studiedagen", innan det är "dags för fredagsmyyys"...

"Har jag lyckats förgylla en enda dyster barndom så är jag nöjd."

Astrid Lindgren

torsdag 3 mars 2011

Livskunskap på schemat - bra eller dåligt?



I Lärarnasnyheter.se har man (110301) en artikel om livskunskap. 8 av 10 skolor använder livskunskap i någon form, men vad tycker lärarna egentligen, ska det finnas på schemat? Man intervjuar tre olika pedagoger som ger olika svar på frågan. Många kloka synpunkter kommer fram och deras svar visar på ett genomtänkt förhållningssätt. Läs gärna intervjun: Livskunskap på schemat - bra eller dåligt

Ska livskunskap finnas med på schemat? Inte nödvändigtvis, om man på skolan hittar andra genomtänkta strategier för att jobba med sociala färdigheter, värdegrund och hälsa. Den pedagog som i intervjun uppger att de har livskunskap på schemat och att hon tycker att det är bra, Maude Pettersson på Maltesholmsskolan, säger att hon inte säger till eleverna att de har livskunskap utan att de ska ha massage eller leka en lek. Maltesholmsskolan är för övrigt en av EQverkstans prenumeranter. Man behöver inte kalla det för livskunskap, men man behöver hitta vägar att arbeta aktivt och genomtänkt för att skicka med eleverna de färdigheter som vi vill träna i livskunskapen. Det kan man självklart göra, och gör på våra skolor på en massa olika sätt. Mycket av det man vill träna i livskunskapsämnet är sådant som skolan jobbat med i alla tider. Många gånger tycker jag att min uppgift som inspiratör varit att sätta ord på, och ge kredit för sånt som skolorna redan gör. Att liksom ge självförtroende till det fantastiska arbete man gör, vanliga veckor på våra skolor.

Jag tror också att arbetet många gånger kan göras ännu mera effektivt. Vi kan ta konfliktlösning som exempel.Vare sig man har speciella livskunskapslektioner när man får träna konfliktlösning eller inte, så jobbar man självklart massor med att lösa konflikter på olika sätt ute på våra skolor. Vissa perioder känns det förmodligen som om det nästan är det enda man gör. Det tar ibland en lång, lång stund innan alla kommit till ro och fått upp sina böcker (eller läsplattor :-) ) om rasten innehållit konflikter av olika slag. Jag tror att det finns en stor poäng i att träna sina konfliktlösningsfärdigheter förebyggande, när känslorna inte svallar höga. När man inte är i affekt, för då är man så blockerad och upptagen av sina egna känslor att man inte har möjlighet att ta till sig ny kunskap om konfliktlösning. Och konfliktlösning är en färdighet som man inte föds med, utan som man behöver träna och lära sig.

Den största vitsen med livskunskap i ett "här och nu-perspektiv" är kanske att få en grupp som trivs och har roligt tillsammans. Trivs man i sin klass är det en skyddsfaktor på många olika sätt. Att man känner sig trygg är dessutom nummer ett för en god inlärningsmiljö. Att få en grupp att trivas är många pedagoger specialister på! Det kan man göra utan att ha speciella livskunskapslektioner! Om vi på EQverkstan kan få vara med och ge tips på övningar och inspiration för det viktiga arbetet med att skapa goa grupper då är jag helt nöjd med vad vi åstadkommit!

Fördelen med att ha livskunskap schemalagt är främst att det verkligen blir av. Att inte det viktiga arbetet äts upp av andra saker som måste hinnas med som också är viktiga. I vårt moderna samhälle är en del färdigheter ännu viktigare att få med sig ut i yrkeslivet än det varit tidigare. Till exempel förmågan att samarbeta på ett effektivt och respektfullt sätt med olika sorters människor, jobba bra i ett team, kunna skapa god stämning i sin arbetsgrupp och fatta kloka beslut. Jag tror att den sociala arenan är den där våra barn och ungdomar som växer upp har möjlighet att konkurera i framtiden. Förmågan att vara goda ledare och att jobba i kreativa fungerande team.

Däremot är jag inte längre säker på att alla pedagoger ska jobba med livskunskap. På samma sätt som jag inte skulle vara bäst lämpad att undervisa i fysik och kemi, finns det andra som inte är bäst lämpade att handleda i livskunskap. Som skolverket kom fram till i sin utvärdering av program mot mobbning och som pedagogerna i intervjun också belyser, är det mycket viktigt att man är kompetent som ledare och utgår ifrån gruppen man har framför sig när man väljer material och övningar. 

onsdag 2 mars 2011

Det man fokuserar på får man mer av!



En del barn och vuxna är bra på att se något positivt i det mesta. Det du fokuserar din uppmärksamhet på skapar du mer av.


Hjärnan filtrerar bort det mesta av all inkommande information – annars skulle den bli överbelastad. Har du filtret ”livet är ett elände som bara blir värre” insatt, ja då släpper din hjärna igenom mest information som bevisar att livet är ett elände. Det här gäller på de flesta områden i livet.

Vi väljer vad vi vill uppmärksamma. Att träna på att leta efter det som är positivt är viktigt både för barn och vuxna. För att vi ska må bra, kunna utvecklas och för att vi ska kunna bjuda människor runt omkring oss på ett bemötande som i sig blir en självuppfyllande profetia.

Livet och den här dagen är fulla av chanser och möjligheter - det är aldrig kört!
Bästa hälsningar en ganska vanlig onsdag från ÅsaMia på EQverkstan

Ja inte alldeles vanlig, jag har bestämt mig för att prioritera någon glad sak varje vecka och den här onsdagen innebär det att jag tar bussen till en grannstad efter jobbet för att dricka latte med goa A - det ska bli härligt!

Finns det någon glad sak du kan prioritera den här veckan?

tisdag 1 mars 2011

Dagens klokhet: Livskvalitet formas inte av slumpen utan av de val vi gör!!

Viktigt att vara rädd om sig, trots att man är kompetent! Eller kanske särskilt då...

Under den allra senaste tiden har jag mött ett par fantastiska kvinnor. De är otroligt kompetenta på sina jobb och de som får vara deras kollegor eller på andra sätt får möta dem i deras yrkesroll kan skatta sig mycket lyckliga! De här kvinnorna är inte så rädda om sig själva, men är oerhört lojala mot sina arbeten. Jag tror och hoppas att de får den uppskattning de är värda på sina arbetsplatser.

Trots detta är det viktigt att tänka på att man inte är oersättlig på sitt jobb, fast det kan kännas så! Ibland tror jag man ska tänka tanken att "det är bara ett jobb". Det är svårare när man har ett yrke när man har med människor att göra. I mötet med en människa får man aldrig tänka samma tanke "det är bara ett jobb". Men när det gäller att sätta gränser för sig själv och för sin tid, tror jag det är viktigt att våga tänka den tanken.

Det är bättre att hålla länge än att vara så lojal att man bränner ut sig, i förlängningen blir det ju inte lojalt ens mot jobbet att ignorera kroppens symptom. Kroppen fungerar inte så att man kan köra på i vilket tempo som helst bara för att det är roligt. Det är viktigt att hitta balans, kanske extra viktigt när man har ett jobb som man brinner för. Dessutom är det sällan någon på arbetsplatsen sätter gränserna åt en, tyvärr är det oftast upp till var och en. Har man kloka kollegor som uppmanar en att ta det lite lugnare så är det förmodligen en larmklocka man ska lyssna till.

Så uppmaningen idag är: Var rädda om er! Ni ska hålla många år!



Livet och den här dagen är fyllda av chanser och möjligheter - det är aldrig kört!
Bästa hälsningar från en ganska vanlig tisdag, lite mer förkyld än de flesta vanliga tisdagar men det går ju i allmänhet över :o) // ÅsaMia på EQverkstan