tisdag 7 februari 2012

Underverk av anpassningsförmågan!

Igår kväll såg jag på vetenskapens värld. Det handlade om hur fantastisk vår kropp är på att anpassa sig. En förutsättning för att vi ska kunna leva vart som helst på jorden. Programmet innehöll makalösa exempel, till exempel världsmästaren i fridykning som kan hålla andan i 9 minuter och en man som simmade i +2 gradigt vatten i 15 minuter. Med mental träning och gradvis anpassning kunde de överleva situationer som skulle ta livet av oss vanliga otränade. Fantastiskt! Människan inifrån Ta dig gärna lite tid och kolla programmet!

Mental träning och gradvis anpassning, det är kanske verktyg för makalösa framsteg även på andra områden. Hur kan vi använda oss av det i skolan? Intressant att fundera över.

I början av programmet visar ny forskning att det är oerhört viktigt att stötta barn som har problem med sin impulskontroll. Man kan ha en ärftlig sårbarhet för att utveckla drogberoende, det är biologiskt men om man får stöttning i uppväxtmiljön är avgörande för om man utvecklar beroendet. Stöttningen som är avgörande handlar om stöd i att träna sin impulskontroll. 

Stor tisdagskram från ÅsaMia på EQverkstan

2 kommentarer:

Tina sa...

Det är verkligen spännande med mental träning. Jag tror också att även personalen kan ha stor nytta av träning, inte bara barnen. Vi har alla nytta av att kunna fokusera på rätt saker. Kram på Dig

EQverkstan sa...

Jamen du har så rätt Tina! Visst handlar det lika mycket om oss vuxna. Stor kram!