fredag 24 februari 2012

Vad avgör ett lands lyckonivå?

Vad är det som avgör en nations välmående? Den frågan har länge sysselsatt forskare och man har använt BNP som mätsticka. 

Ny forskning visar att det finns andra faktorer som är ännu viktigare för att förutsäga välbefinnande.  En amerikansk tvärvetenskaplig forskare, Roly Russell, presenterade sin forskning vid en konferens för att främja vetenskap i Vancouver i helgen. Vill du läsa mer?
Russell har tittat på ett stort antal studier och jämfört olika faktorer med i vilken grad människor sa att de var lyckliga. Resultaten visar att finasiella förhållanden är viktiga men att andra faktorer är ännu viktigare för skillnaden i lycka mellan länderna. 

Det land som hade den högsta livstillfredställelsen i undersöningen var Costa Rica, även om landets BNP ligger i världens lägsta tredjedel! Den viktigast faktorn för människornas lycka fanns i ett starkt stödjande socialt nätverk. Det kände de flesta människor man frågade i Costa Rica att man hade. 

Russel menar att vi måste utöka visionen om utveckling till mer än att bara förbättra ett lands BNP. Vägen till att bli ett lyckligt land innebär focus på att bevara eller främja hälsosamma sociala system, istället för att bara producera. 

Stor fredagskram från ÅsaMia på EQverkstan

Inga kommentarer: