torsdag 16 februari 2012

Självförtroende

Det pratas väldigt mycket om självkänsla och självförtroende. En del vill skilja på orden och definierar självförtroende som "att göra", att man vet att man kan och klarar av saker. Självkänsla definierar man då som "att vara" att känna att man duger som man är. Båda sakerna handlar en hel del om att våga. Skiljer man på definintionerna av självkänsla och självförtroende så kan man förklara skillnaden som att man vågar, om man har gott självförtroende, för att man vet att man är bra och klarar många olika saker. Man tror inte att man kommer att misslyckas. Har man god självkänsla så vågar man för att man vet att det inte är hela världen om man misslyckas, man är ändå älskad och duger för den man är som person.

Det kan vara användbart att skilja på självkänsla och självförtroende för att belysa ämnet från olika håll. Det blir ganska lätt att förklara om man skiljer på definitionerna. Annars hänger det självklart ihop.

Självkänsla och självförtroende byggs i trygga grupper. När man får möjlighet att prova, när det finns utrymme för att misslyckas och man ändå vet att man duger. Självkänsla och självförtroende byggs av kärlek och vänskap.

Andra saker som bygger självkänsla och självförtroende är att hitta sätt att bli bättre på att slappna av. Vilket sätt du väljer är mindre intressant än att du hittar ett sätt som passar dig. Skogspromenader eller avslappningsövningar, det ena är inte bättre än det andra. Det viktiga är att du hittar ett sätt du trivs med, så att det blir av. Att kunna slappna av hjälper dig att känna dig positivt laddad och det skapar bättre förutsättningar för självförtroende och självkänsla.

Stor torsdagskram från ÅsaMia på EQverkstan

Imorgon är det dags för ytterligare en begravning, så då blir det förmodligen inget blogginlägg. Som jag nämnt i tidigare blogginlägg har det blivit så att jag får ta farväl av två stora inspirationskällor, två fredagar i rad. Jag påminner både mig själv och Dig "Minns de döda, älska de levande!"
Här och nu finns vi för varandra.


Inga kommentarer: