tisdag 6 november 2012

Positiv psykologi i skolan?

Jag tycker det är spännande med positiv psykologi. Att inte bara rikta in fokuset på vad som skapar ohälsa utan istället fundera över vad det är som gör att individer och samhällen blomstrar.

Vid University of Pennsylvania finns en avdelning som heter Positive Psychology Center. Forskare vid universitetet har arbetat fram material för att ge unga människor verktyg att hantera det moderna livets utmaningar. Att öka trygghet, optimism och motståndskraft. De samarbetar med den här skolan: skolprojekt Det vore väldigt roligt att göra ett studiebesök och se hur de jobbar!

Materialet och tankarna bakom är spännande. Vi har mycket forskning på fötterna som visar att hur vi klarar att hantera livets omständigheter beror mer på "hur vi tar det, än hur vi har det". Jag tror att livet blir annorlunda för ett barn som redan tidigt hittar strategier för att fokusera på det som går att förändra och acceptera eller försöka se små guldkorn i det som inte går att förändra. Jämfört med ett barn som uppfattar sig själv som ett offer för omständigheterna, där inget går att förändra och allt är någon annans fel.

I skolmaterialet från universitetet (PRP) får eleverna lära sig tekniker för självsäkerhet, förhandling, beslutsfattande, social problemlösning och avkoppling. Alla delarna känner ni som prenumeranter igen som viktiga delar i EQverkstans material. Det finns mycket spännande läsning på Positive Psychology Centers hemsida. Kolla gärna runt.

Kom ihåg att fylla på med vitaminer i höstmörkret!
Stor tisdagskram från ÅsaMia på EQverkstan, jag är så glad att just Du tittade in här på bloggen!
Varmt välkommen tillbaka! :-)

Inga kommentarer: