torsdag 8 november 2012

Att ge av din tid ger dig tid

Tid är ett spännande begrepp, så subjektivt. Varenda en av oss får lika många timmar på ett dygn. Men, som Einstein lär har sagt:
"Put your hand on a hot stove for a minute, and it seems like an hour. Sit with a pretty girl for an hour, and it seems like a minute. That's relativity."
 
Upplevelsen av tid varierar så oerhört. En spännande studie visar att om vi väljer att spendera tid på oss själva tycker vi att vi har mindre tid än om vi ger av vår tid till andra:  Att ge av din tid ger dig tid

I undersökning en fick människor tid att antingen:

spendera på sig själva
slösa bort
spendera på andra, vänner eller främlingar.

Vad de fann i studien var att människor som spenderat sin tid på andra, efteråt ansåg att de hade mer tid både i nuet och framtiden, jämfört med dem som spenderade tiden på sig själva eller slösade bort den.

Studiens författare förklarar att när vi spenderar tid på andra människor gör det att vi känner att vi har gjort en hel del med vår tid. Ju mer vi känner att vi gjort med vår tid, desto mer tid kommer vi att känna att vi har. Det verkar som om väl använd tid expanderar i vårt sinne, vilket ger oss en illusion av att vara tids-rika.

Naturligtvis finns det en gräns för hur mycket tid man kan ge bort, vissa människor ger bort så mycket av sin egen tid att det är skadligt för dem och de skulle behöva vara mer rädda om sig och sin tid. Men för de flesta av oss, som ska fatta beslut om hur vi ska prioritera vår fritid är kanske inte "jag-tid" det bästa svaret vare sig för oss själva eller för andra. 

Hmmm... intressant undersökning!
Idag ska jag träffa bästa Anja för en eftermiddagsfika, med undersökningen i ryggen kommer jag förmodligen att känna mig mycket tids-rik och effektiv framåt kvällen :-)

Stor torsdagskram från ÅsaMia på EQverkstan, jag är så glad att just Du tittade in här på bloggen!!!
Varmt välkommen! Och Du, Det är aldrig kört!

Inga kommentarer: