tisdag 16 oktober 2012

Var rädd om hjärtat - prata om känslor


När vi pratar om känslor tillsammans med barnen är vi med och utvecklar deras frontallob. Den eftertänksamma frontalloben reglerar våra känslor. Den använder vi när vi ska fatta kloka beslut och behöver väga för- och nackdelar mot varandra. Med en väl utvecklad frontallob har vi möjlighet att välja lösningar även om de betyder att belöningen inte är omedelbar utan ligger längre fram i tiden.

Dessutom behöver barnen lära sig att reglera sina känslor för att deras hjärtan ska må bra. Känslor som uppstår ofta, har en tendens att permanentas. Ilskna utbrott kan utvecklas till fientlighet och långvariga negativa känslor påverkar kroppen på många olika sätt. Blodtryck och blodsocker stiger, blodfetter och blodets förmåga att koagulera höjs, vilket i förlängningen kan orsaka förkalkningar i kärlen, tillförseln av syre till hjärtmuskeln stryps, vilket kan orsaka infarkter. Man kan tycka att den här informationen inte har något med barn att göra men förkalkningar i hjärtats kranskärl som är huvudorsaken till hjärtinfarkt, är grundlagt redan i 20-års åldern. Goda vanor och färdigheter som man lär sig redan som barn har stor påverkansfaktor för att få ett långt och gott liv.

Vi vet att känslor påverkar hjärtat och också vad som händer i kroppen. Däremot vet vi inte varför det blir så. Vi har fortfarande svårt att förstå hur de fysiska faktorerna är kopplade till känslorna, säger Kristina Orth-Gomér professor i medicin på Karolinska institutet.

Så när du hjälper barnen i dina grupper att reda i konflikter och att lyfta och prata om känslor på olika sätt, är du med och förbereder dem för att fatta kloka beslut i framtiden. Man kan till och med hävda att du är med och ökar barnens livslängd! Snacka om att Du har ett viktigt jobb! :-) Vi på EQverkstan vill vara med och dra vårt strå till stacken genom att arbeta fram lektionsmaterial som är lätt för dig att använda när du jobbar med känslor i din barngrupp. Imorgon är det utskicksdag... <3 p="p">

Stor tisdagskram från ÅsaMia på EQverkstan, jag är så glad att DU hittade hit till bloggen!

 

Inga kommentarer: