fredag 2 september 2011

Fredagstankar om livet på nätet

Kolla på detta underbara klipp!
Jag tror att det i alla tider har varit viktigt för många (kanske alla?)att skapa en image av att leva det perfekta livet. Ha den perfekta pojk/flickvännen, göra de rätta upplevelserna och visa upp de rätta märkeskläderna. En del blir mer upptagna med själva regisserandet av livet än av livet i sig, så har det alltid varit. Idag är det lättare än någonsin att haussa upp bilden man vill visa upp av sig själv och det liv man lever. Jag antar att livet blir en aning annorlunda om man gör saker för att kunna ha dem att visa upp på bloggen, eller? Visar man upp det liv man lever, eller ändrar man sitt tankesätt så man gör saker för att kunna visa upp dem? Och om det är så, behöver det innebära att upplevelserna håller sämre kvalitet för det?

Jag tror att det stärker den egna självkänslan att fokusera mer på de roliga saker man gör och på de bra saker man är. Att rikta sin uppmärksamhet mot det som är bra och positivt. Alla statusrader på Facebook om "mysiga tacokvällar med älskling" och "härliga smultronställen man besöker", kan säkert fylla en sådan funktion för den som skriver.

Jag tror också att det kan pressa många människor när man ständigt jämför sin vardag med alla fina statusrader och den vardag som stylade proffsbloggare väljer att presentera på nätet. Det kan vara svårt att känna att man duger som vanlig tonåring (eller för den delen, vanlig 40-åring). Samtidigt som många bloggar kan bli tillfällen till inspiration och nya tankar. Det gäller att hela tiden komma ihåg att det är en friserad bild av verkligheten som presenteras. Annars gör vi lätt som vi alltid gör, och samlar ihop alla andra människors bra egenskaper och gör en idealbild av vad det är att vara människa som vi jämför med våra egna dåliga egenskaper. Det blir inte någon rättvis jämförelse!

Vårt sätt att umgås har förändrats, förändring behöver inte innebära försämring! Det som varit det viktigaste i alla tider är fortfarande det viktigaste. Att ha någon nära, som bryr sig. Som kan vara ett stöd och ett bollplank i viktiga frågor där de väcks. Jag tror att frågorna om att vara människa är samma frågor över tid, även om tekniken skiftar.

Stor kram på dig och ha en riktigt Trevlig helg! Kom ihåg att njuta av dagen, vare sig du regisserat den noga eller inte!

Inga kommentarer: