fredag 8 mars 2013

Kinaupplevelser, skolbesök


En av de sista dagarna följde jag med på studiebesök till en skola, det var spännande. I Kina är man antingen skriven på landsbygden eller i stan. Det är inte enkelt att ändra. Det betyder att om du är skriven på landsbygden men flyttar in till stan för att få jobb så finns möjlighet till skola och sjukvård kvar där du är skriven. Grundskolan är gratis i Kina, men om du väljer att flytta med dina barn så får de inte automatiskt byta skola. Skolan vi besökte var för  barn som flyttat med sina föräldrar in till stan och som alltså inte har rätt till skolgång i stan. Det var en privatskola som kostade pengar, ungefär 750 kr per barn och per termin, men det fanns barn på skolan som inte hade någon möjlighet att betala skolavgiften och som ändå fick möjlighet att gå på skolan utan att betala. Nu låter kanske inte 750 kronor som någon svindlande summa men man kan jämföra med ingångslönen för en lärare på den här skolan, som ligger på omkring 1700 kronor i månaden. I Kina har man barnbegränsning så i städerna har familjerna ett barn, men på landet är det vanligt att man har fler barn och det gör att det blir mycket dyrt för föräldrarna att flytta till stan och betala skolavgift för barnen. Skolan vi besökte är från förskoleklass till och med åk 6.















Utbildning är generellt något viktigt i Kina, barnen pluggar väldigt mycket och har långa dagar. Man läser till exemplel kinesiska, engelska, bild, matte och moral. Naturvetenskapliga ämnen börjar man med efter årskurs 6. Man går i skolan ungefär från 9-16 sedan gör man läxor, det tar mycket tid. Man ser ofta barn som sitter och pluggar ute på stan eller på trottoaren som den här lilla tjejen på en gata i Xishuangbanna.
















Sent på kvällen, vid tio-elva  är barnen ute och leker, det är deras lektid då pluggandet är slut.

Barnen på skolan vi besökte är liksom utanför utbidningssystemet. Lärarna vet inte från termin till termin vilka som kommer och vilka som följer med föräldrarna hem till landsbygden och blir kvar där. En del barn lämnas hos släktingar på landet när någon av föräldrarna fått jobb i stan. Många av de här barnen slutar skolan efter årskurs 6.















Det här är en tredjeklass med 70 barn.

















De fick lära sig leka "Under hökens vingar kom!" Den leken funkar lika bra på andra sidan jorden kan jag meddela.




Nu vill jag önska DIG en TREVLIG HELG med en stor fredagskram, jag är så glad att DU tittade in här på bloggen! Avslutar med en bild på dottern mitt i barnhögen :-)
Bästa hälsningar från ÅsaMia Alteryd på EQverkstan


Inga kommentarer: