onsdag 6 mars 2013

Kinaupplevelser, om att klara sig på engelska,

och om allergi och mat

Ja det blir reseglimtar hela den här veckan på bloggen. Det får ni stå ut med ;-)
Man klarar sig säkert utmärkt på sin engelska när man reser på Kinas östkust, Shanghai och Beijing och framför allt Hongkong som har engelska som ett av sina officiella språk. Men där vi varit, alltså i Yunnan i Sydvästra Kina, tror jag inte vi klarat oss utan Olivia och hennes kinesiska kontakter. Det känns inte som om kineser är så bra på att förstå armviftningar och "teckenspråk". Taxichaufförer kan inte engelska och förstår inte adresser som inte är skrivna på kinesiska. När vi kom fram till Kunming kom Olivia och Ruth, som är kines och jobbar på TCG Nordica, och mötte oss vid flyget. Framme vid vår lägenhet fick vi några kort med adresser på kinesiska till vår lägenhet och till andra viktiga platser och vi fick inte gå någonstans utan våra kort. Kunming är en så stor stad (nära 7 miljoner innevånare) och kvarteren ser så lika ut att det är lätt att gå vilse. Barnen lär sig engelska i skolorna så så småningom kommer det att gå lättare att klara sig utan att kunna kinesiska. 

En lite krånglig sak när vår familj reser är att båda våra döttrar är kraftigt jordnötsallergiker. Det finns en sida på nätet som jag kan rekommendera: www.killerpeanut.com där kan man skriva ut information om sin allergi som man kan visa för till exempel kypare och kabinpersonal i flygplan. Den gav vi alltid till kabinpersonalen när vi flög, och flugit har vi gjort, 8 olika plan under de här veckorna. På restauranger, när vi inte hade med någon av våra kontakter visade vi en lapp som Olivia fått, som säger ungefär att hon dör om hon får i sig något som innehåller jordnöt eller jordnötsolja. Den var ovärderlig för oss att ha med. De flesta restauranger använder en mixolja som innehåller jordnötsolja. Man är oftast allergisk mot jordnötsproteinet så är oljan ren brukar det fungera även om man är allergiker, men man kan ju aldrig vara säker.

















Här kommer en bild på vår livräddarlapp.
På grund av allergin, har vi ätit en del på västerländska kedjerestauranger när de funnits i närheten, Mac Donalds, KFC och Pizza Hut var behagligt och enkelt, annars var det alltid en liten anspänning att äta. Elvira fick en liten allergisk reaktion första kvällen när vi åt middag med nya goda vänner, annars fungerade middagarna bra. Båda tjejerna har blivit duktiga på att snabbt känna av när det är något som inte är ok. Lägger ny mat innanför läppen, väntar och känner efter och äter försiktigt. Den enda gången det blev läskigt var när vi var på resa till Xishuangbanna som ligger en timmes flyg söderut nere vid Mekongfloden. Då var Olivia ,som ju är den som kan lite kinesiska, kvar på hotellrummet och chillade och vi andra tog en promenad på stan och shoppade lite. På hemväg köpte vi lite att dricka och gick och satte oss vid hotellpoolen.

Ja, nu får en bild framför er när jag säger hotell och pool som inte stämmer med verkligheten. Det fanns pool på det här hotellet, och vi var i höjd med norra Vietnam så varmt var det, MEN poolen var från en varm källa (!) så det var svettigt värre att bada och vi höll oss i skuggan.
 
I den här staden kunde man förresten ha shorts och bara ben  :-) Jo i alla fall så trodde vi att det var säkert att köpa dryck och Elvira tog en klunk ur flaskan, som visade sig innehålla jordnötsmjölk!!! Som tur var hade vi ju medicinen nära, men det är INTE kul med jordnötreaktioner. Här kommer en bild på den dumma jordnötsmjölken. Olivia påstår att det står jordnötsmjölk klart och tydligt på den...
Men maten var ju inte bara ett bekymmer förstås! Självklart är de lokala delikatesserna en stor del av en reseupplevelse. Vi har ätit massor av jättegod mat!!!
 
När vi var i Xishuangbanna bodde vi de första tre nätterna på ett väldigt fint hotell som hade en middagsbuffé som var långt utöver något jag ätit tidigare i mitt liv. Så otroligt gott, fräscht och vackert arrangerat. Jag smakade inte på kycklingfötterna, det gick bara inte, men åh så otroligt mycket annat gott det fanns! Här kommer lite matbilder från buffén. Med det avslutar jag dagens långa blogginlägg. Jag är så glad att DU tittade in här på bloggen, som just nu mer påminner om en reseblogg än en skolblogg. Men det kommer att ändra sig och vi hann faktiskt med ett studiebesök på en kinesisk skola också, rapport kommer förstås framöver... En stor onsdagskram från ÅsaMia Alteryd på EQverkstan.
 
.


Inga kommentarer: