måndag 21 februari 2011

Utveckla sina styrkor för psykisk hälsa



Susanna Sjöberg på Psykologifabriken skriver ett intressant inlägg om ett insturument som ett gäng forskare inom positiv psykologi tagit fram för att komplettera den vanliga DSM, (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) som används för att bedöma om någon är psykisk sjuk, och därigenom kunna ge mer adekvat behandling. Det nya instrumentet kallas VIA (Values In Action) karaktärsstyrkor. Testet hjälper till att hitta en persons egna "Signaturstyrkor". Att man definierat sina signaturstyrkor innebär inte att de är de enda styrkorna man har utan att när personen använder sig av just sina signaturstyrkor känner han eller hon mest livstillfredsställelse - har till exempel lättare att nå sina mål och känner sig mindre stressad.

Sedan är utmaningen att hitta situationer när man får använda sig av sina signaturstyrkor. För om man inte använder sig av styrkorna tränar man dem inte och då tappar de i styrka.

Susanna skriver: "Tal Ben-Shahar menar att en av grundstenarna i välmående är att vi vågar inbegripa alla våra känslor och inte kväva någon i tro om att känner vi dem inte så finns dem inte. Ofta handlar det om att inte kväva känslor som sorg och ilska, men jag menar att det, speciellt för psykiskt sjuka, är lika viktig att inte kväva glädje, tacksamhet och autencitet."

Resonemanget runt VIA är minst lika intressant för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa. Vi är oftast bättre på att definiera det som inte fungerar än på att fokusera på det som fungerar och arbeta för att stärka det. Att aktivt leta efter styrkor - "signaturstyrkor" och situationer när man får använda sina styrkor är ett kraftigt instrument för att skapa positiv förändring.

Hur kan vi jobba idag för att inte kväva glädje- och tacksamhetskänslor utan istället öka dem?
Livet och den här dagen innebär många chanser och möjligheter - det är aldrig kört!

Bästa hälsningar från ÅsaMia Alteryd på EQverkstan

Inga kommentarer: