torsdag 25 augusti 2011

Vill tipsa om ett läsvärt blogginlägg!

Välformulerade Janne Svärdhagen har igen skrivit ett mycket läsvärt blogginlägg (från i tisdags) : Det enda jag saknar är raketosten Angående våra läsvanor, om vi läser mindre eller kanske till och med mer nuförtiden än tidigare. Klart är iallafall att våra och våra elevers läsvanor förändrats. Förmodligen snuttifierats. Frågan är kanske ändå lika mycket vad vi läser som hur mycket?

"Sen är det frågan om våra kanaler vi hämtar information från verkligen är kanaler att lita på eller ifall vi får en sned världsbild eller en tillrättalagd sådan? Denna fråga ska vi samtidigt se i ljuset av den "gamla" världen där vi endast hade några få kanaler som mer eller mindre var "sanningen". Idag har vi inte en envägskommunikation där vi bara tar emot utan vi har möjlighet till att påverka och ifrågasätta. Detta är en spännande utveckling och det är bland annat detta som vi måste föra in i skolan mer...att nyttja nätet, mycket aktivt och att hela tiden utmana våra elever i det att fundera över källans ursprung, det rimliga i texten samt hur vi som mottagare påverkas av olika budskap."

Janne avslutar med underbara: "Allt var inte bättre förr, egentligen var det väldigt lite som var bättre förr. Det enda som jag saknar är raketosten."

Och jag som aldrig ens gillade raketost! ;-)

Inga kommentarer: