måndag 22 augusti 2011

Spännande om folkhälsa för alla beslutsfattare, både på lokal och nationell nivå!

Statens Folhälsoinstitut har kommit med en intressant rapport för mer kunskap och information om de ekonomiska beräkningarna och bedömningarna i Folkhälsopolitisk rapport 2010.

Rapporten visar att det finns hinder som kan innebära att beslutsfattare avstår från tidiga och förebyggande åtgärder i arbetet för en bättre folkhälsa. De hinder som studeras är organisatoriska förhållanden och budgetsystemens utformning.

Det är intressant läsning! Bland annat presenteras ekonomiska beräkningar utifrån ett scenario där "Jonas" som har fått diagnosen ADHD och hans familj får tidiga insatser, alternativt att insatserna uteblir och "Jonas" i framtiden blir marginaliserad. Skola och barnomsorg är de som får bära en stor kostnadspuckel för tidiga och förebyggande åtgärder, men de får inte del i vinsten om insatserna är effektiva. Den vinsten tillfaller istället socialtjänst, försäkringskassa, sjukvård och kriminalvård som får minskade utgifter när "Jonas" kan arbeta och leva ett liv i god hälsa. Kortsiktiga budgesystem och "stuprörsorganisationer" utgör hinder för ett effektivt förebyggande arbete. Men det går att komma runt och rapporten pekar på möjliga vägar och kommuner som startat arbetet för att komma runt dessa hinder för att kunna göra god och jämlik hälsa möjlig.
Hinder i folkhälsoarbetet

Inga kommentarer: