måndag 18 april 2011

Om att leva fullt ut!

Åsa Nilsonne skriver på sin blogg om missuppfattningar med att vara mindfull. Den vanligaste missuppfattningen är att man bara ska vara i nuet. Åsa skriver; "Det viktiga är att ha uppmärksamheten där den gör mest nytta. Att vara mindful handlar alltså inte om att tvångsmässigt vara i nuet, utan att ta ansvar för hur vi fördelar vår uppmärksamhet mellan det som skett, det som sker, och det vi tror ska ske.


Motsatsen är att exempelvis låta sig störas av ovidkommande minnen (det förflutna tränger sig på) eller att tänka så mycket på vad man ska göra i framtiden när man har vunnit tio miljoner på en trisslott att man försummar möjligheter i nuet att förbättra sin ekonomi."

Oavsett om man kallar det ett mindfulnessispirerat förhållningssätt eller bara att kunna leva fullt ut, så är det viktigt att ha ett förhållningssätt när man tar ansvar för sitt liv och vart man riktar sin uppmärksamhet. Det kan handla om att kunna njuta av det som är omkring en här och nu och inte hela tiden ha fokus bakåt eller framåt. Men det kan lika gärna, som Åsa skriver, handla om att rikta sin uppmärksamhet medvetet bakåt för att kunna använda den erfarenheten  och klokskapen man tillägnat sig. Konsten är att avslöja tankarnas autopilot och istället medvetet välja vad man ska lägga sin energi på.

Några tankar en ganska vanlig men, i alla fall här  i min lilla stad, fantastiskt solig och vacker måndag som är full av chanser och möjligheter - det är aldrig kört! // ÅsaMia

Inga kommentarer: