torsdag 28 april 2011

Nästa hållplats lycka!

Var på en intressant föreläsning igår. Fil. dr. Ali Kazemi, docent i socialpsykologi, som forskar vid högskolan i Skövde hade temat;


Nästa hållplats: Lycka!

Här kommer föreläsningsstoff blandat med lite egna tankar, varsågoda!

Det som toppar människors önskningar världen över är att deras barn ska få ett lyckligt liv. Vi tänker på lycka varje dag, men vi definierar och söker lycka på vårt unika sätt. Kazemis föreläsning handlade om lyckoforskning ur en forskares perspektiv. Föreläsningen var konkret, vardagsnära och rätt långt ifrån "businesslyckan" som vi möter i media. Det finns väldigt mycket business, folk tjänar mycket pengar på att lära ut enkla knep som hjälper vissa människor men som inte alls hjälper andra. Men det finns också vetenskap!

Lycka studeras inom positiv psykologi, som är en vetenskaplig rörelse inom modern psykologi. Fokus ligger på människors styrkor. Språket är positivt och man anser att det är viktigt. Orden har en stor inverkan på vårt sätt att förhålla oss till olika saker och ting och hur vi handlar. Man talar till exempel om utmaningar istället för hinder. Försöker bryta eländesorientering och också uppmärksamma sådant som funkar i människors liv. Öka det positiva! Öka välbefinnandet!

Frågan är: Vad funkar i din tillvaro? Låt oss bygga vidare på det som fungerar!

Det handlar också om att söka efter goda exempel. Hur gör man i en annan familj där man verkar trivas tillsammans? Hur gör man på en arbetsplats eller i ett kollegium som fungerar riktigt bra? Man vill skapa förutsättningar för att lära, i konkreta situationer får man jobba med att översätta de goda exemplen till de egna förhållandena och det egna livet. Inte ”kopiera” någon annan, det fungerar inte – utan översätta! Under vilka omständigheter funkar det här sättet? Anpassa till individens/arbetsplatsens villkor och förhållanden.

Fokus ligger på förebyggande arbete. Om man tänker sig att någon håller på att drunkna i ”livets flod” så ligger fokus i det här arbetet många steg innan. Inte i första hand på åtgärder, utan kanske till och med innan steget att lära människor att simma (hälsoutbildning). Fokus är på promotion. Vi vet att det är hälsosamt att motionera men vi prioriterar ändå annorlunda. Vad är det för förutsättningar som behövs för att vi ska göra hälsosamma val? Det är en intressant fråga!

åtgärder –> skydd –> prevention –> hälsoutbildning –> promotion

Vad är då lycka?
Man kan definiera lycka som återkommande och intensiva positiva känslor och en känsla av att livet är värt att leva/ ett gott liv. Upplevelse av kortvarigt eller ett mer långvarigt tillstånd – båda är lycka! Fysiologisk anspänning är inget nödvändigt villkor. Lyckan har både en tankemässig och en känslomässig aspekt. Tanken kan vara en egen värdering av vad man uppnått i livet. Har jag lyckats? Lever jag i de sammanhang som jag vill leva i? Det handlar om en subjektiv upplevelse som inte går att bedöma utifrån synliga tecken. Man kan ha bra inkomst, fin bil etc. men inte känna sig lycklig. Den känslomässiga aspekten är viktig; Trivs jag med det jag uppnått?

Varför är det viktigt att vara lycklig?
Lyckliga människor är bättre ledare, har bättre immunförsvar, är mera produktiva, tjänar mer, är mera kreativa, hittar sin livspartner lättare, skiljer sig i mindre utsträckning …

Det finns sådana orsakssamband, men vad påverkar vad? Vad är hönan och vad är ägget? Det vet man inte. När undersökningar av den här sorten kablas ut i media behöver vi fråga oss hur starkt sambandet är. Ju svagare sambandet är ju mindre praktisk nytta har vi av resultaten av undersökningarna.

Kan vi bli lyckligare?
Nej säger vissa. Det finns beteendegenetiska studier som visar att genetiska faktorer styr vår lycka. Lyckan verkar vara ett personlighetsdrag som är ganska statiskt och vad vi än gör kommer vi att vara ungefär lika lyckliga. Det verkar också vara så att man ganska snart vänjer sig vid lyckokickarna. Vi är fast i ett hedonistiskt ekorrhjul – behöver ständigt ha mer för att behålla lyckonivån. Efter 10 år är få av oss lika extatiskt lyckliga över att få köra vår bil som var ny för 10 år sedan.

Men är det verkligen kört?
Nej! Visst finns det en grundläggande genetisk bas, utifrån studier av tvillingar verkar det handla om ungefär 50 %. Yttre livsomständigheter determinerar 10 % av vår lycka, men det finns också 40 % av vår lyckonivå som vi kan påverka själva. Sådant som vi bestämmer oss för att göra. Lyckan sitter I huvudet på folk!

Vad innebär det att vara positivt?
Det handlar inte om att vara naiv eller okritisk utan att ha en balans. Det negativa kan väldigt lätt ta över! Det positiva behöver vi träna, det negativa kommer mera automatiskt. Det gäller att se lärdomen i det som möter oss. Det handlar inte om att lura sig själv, ibland kan man behöva se mönster hos sig själv som man behöver bryta. Om man ständigt misslyckas på skrivningar kan det bero på att man alltid börjar läsa på för sent. Men en användbar förklaringsstil som de flesta skulle behöva praktisera är: tråkiga händelser är tillfälliga, beror på yttre orsaker och är specifika. Det vill säga: Jag är inte en looser för att jag gjort ett dåligt framträdande eller misslyckats på ett prov. Jag kan identifiera yttre orsaker, lära mig något av dem och göra bättre ifrån mig nästa gång. Hur gjorde den andre? ”Hon var vältränad och lycklig.” Det mesta är prioriteringar och val. Vad kostade det henne? Hon kanske tränat hårt i 10 år, är jag beredd att träna lika hårt? Om ja… sätt i gång!

De goda exemplen, Vad gör lyckliga människor för att vara så glada?

”Om du önskar att dina drömmar ska gå i uppfyllelse får du inte sova för länge.”

(okänd)

Här kommer en evidensbaserad lyckolista:
• Tacksamhet är grundläggande! Att för sig själv dagligen räkna upp saker man är tacksam för, gör en person lyckligare.

• Att ta hand om och njuta av sina sociala relationer.

• Att hjälpa andra – gå utanför uppgiften och göra det där lilla extra.

• Att hitta uppgifter som engagerar en, att låta sig slukas av uppgiften – det man brukar kalla ”flow”.

• Att vara målmedveten – ta ”babysteps”, små steg i taget mot målet.

• Att ha ett förlåtande sinnelag. Människor felar, alla gör det. Du har också gjort det någon gång! Tänk nyanserat och helhetsbetonat människor är inte antingen goda eller onda!

• Att ta hand om sin kropp, vara fysiskt aktiv.

• Att leva i nuet och inte i det förflutna.

• Att vara andlig.

• Att lära sig att tänka positivt. Medvetandegöra sina tankar. Samla fakta och göra en realistisk bedömning! En attityd som går ut på att få distans när man till exempel är hungrig och inte kan tänka klart.

• Att förstora och förminska rätt saker i livet!

Lycka är att upprätthålla balans i livet. Göra saker som man tycker om.

I frågestunden efter föreläsningen kom en intressant fråga upp som handlade om lycka i olika kulturer. Är det universellt eller är hela lyckoforskningen en västerländsk produkt? Att önska sina barn lycka är universellt, tacksamhet och hjälpsamhet som vägar till lycka är också universellt men det tar sig olika kulturella uttryck.

Inga kommentarer: