tisdag 5 april 2011

Barfotadagen

“Be the change you wish to see in the world” som Gandhi uttryckte det är ett av Blake Mycoskies favoritcitat.


Just i dag – den 5 april – väljer 100 000-tals människor; politiker, Hollywoodkändisar och tusentals helt vanliga människor världen över att ta av sig skor och strumpor och gå barfota. Varför? Här kommer en sann historia om en äkta vardagshjälte!






Allt började med en sorts missionsresa till Argentina. Blake Mycoskie hans mamma, pappa och några vänner reste till Argentina för att ge bort några skor. Han mötte barn med sjukdomar och infektioner i fötterna som skulle varit friska om de haft skor att ta på sig. Han mötte en mamma som berättade att hennes tre barn bara kunde gå i skolan var tredje dag, eftersom de delade på ett par skor.

Resan till Argentina avgjorde Blake Mycoskies liv. Blake Mycoskie fick en idé: "Ett-för-Ett". Utan någon som helst branscherfarenhet, bestämde sig Mycoskie för att börja sälja skor. Och inte bara sälja. För varje sålt par, lovade han att ge bort ett liknande par till ett barn i tredje världen.

Han startade firman TOMS shoes. Första året gav han bort 10 000 par skor. Och förlorade en massa pengar. Andra året gick det 40 000 par, och han förlorade fortfarande pengar. Fem år – och en miljon par skor – senare, är Blake Mycoskie en rik förebild för världens unga entreprenörer. Och just i dag, 5 april, har Blake Mycoskie utmanat hela världen att ta av sig skorna. En manifestation, onedaywithoutshoes, för att starta samtal om världens orättvisor och människors utsatthet.

Inga kommentarer: