onsdag 27 oktober 2010

"The definition of insanity is doing the same thing and expecting different results."

(Einstein)

tisdag 26 oktober 2010

Ansträngning är ofta viktigare än talang

Albert Einstein ska en gång ha sagt; "Det är inte det att jag är så smart, det är bara det att jag funderar längre över problemen."

Carol Dweck (professor och socialpsykolog vid universitetet i Stanford) har gjort ett experiment när hon bad 400 sjundeklassare att lösa några lätta problem. När de var klara delades de in i två grupper. Till den ena gruppen sa man att de måste ha klarat uppgifterna för att de var så smart och duktig på just detta. Den andra gruppen berömde man för deras ansträngning; "Ni har verkligen ansträngt er och jobbat riktigt hårt!"

Som uppföljning bad Dweck eleverna att välja en av två uppgifter, en lättare och en mycket svårare variant. Över hälften av eleverna som man berömt för att de var smarta valde den enkla uppgiften, men över 90% av eleverna man berömt för deras ansträngning och för att de jobbat hårt valde den svåra uppgiften som uppföljning.

Dweck förklarar resultaten - när man berömmer någon för hans eller hennes begåvning tenderar den personen att sky utmaningar som kan avslöja att hans eller hennes förmåga inte är så fantastisk som personen själv eller andra tror.

Om man å andra sidan betonar vikten av ansträngning så uppmuntrar man personen att arbeta hårt för att utveckla sin kapacitet.

fredag 22 oktober 2010

Lite bättre efter än innan...

Ha som mål att lämna varje arbetsuppgift, varje möte med en annan människa, varje samtal lite bättre än det var innan du kom.

Fundera över vad som är viktigt för dig i ditt liv och bestäm dig för att ge lite av det till andra i alla sammanhang du kan.

Om det är viktigt för dig att bli bemött med respekt, försök att lyssna noga på varje människa som kommer i din väg.

Om det är viktigt för dig att möta kärlek, försök att visa dem som kommer i din väg att de är viktiga för dej. Berätta för dem du älskar att du älskar dem.

Kom ihåg att mod inte alltid är högljutt, ibland är det den tysta rösten i slutet av dagen som viskar: "Jag ska försöka igen i morgon!"

Du gör skillnad och du kan inspirera dem du möter!
Ha en riktigt trevlig fredag!

onsdag 20 oktober 2010

Dagens fundering: Byter vi aldrig tankar?

Det sägs att 90 % av alla tankar vi tänker (omkring 50-70 000 per dag) är samma tankar som vi tänkte igår. Undrar om de 10 procenten nytänkande byter ut de gamla allt eftersom, för i så fall har vi ju i alla fall bytt alla tankar var tionde dag. Eller om det hemska tanke är de 10 procenten nya tankar som hela tiden byts, så vi hela livet tänker samma tankar till 90 %. :-)

Folk är ofta mycket snällare än vad man tror

Idag ringde min dotter helt förtvivlad över att ha tappat sina mopednycklar. Jag började jaga extranycklar och när jag inte hittade några visste jag inte riktigt i vilken ordning jag skulle göra saker så jag ringde till polisen.

När jag väl kom fram i kön möttes jag av en trevlig kvinnlig polis som guidade mig igenom olika alternativ, hur jag skulle kunna lösa situationen. Hon sa en sak som jag tyckte var riktigt härlig, speciellt i hennes jobb som polis. Hon sa: "Du kanske kan avvakta några dagar, nycklarna kanske lämnas in så de kommer fram. Folk är ofta mycket snällare än vad man tror." Det var väl ett härligt och hoppfullt omdöme om allmänheten från polisen! Jag tänker att många poliser har sett så mycket elände att det är lätt att bli cynisk.

Dessutom blev nycklarna omhändertagna och inlämnade så hon hade rätt! Alldeles nyss knattrade dottern in på uppfarten på sin moped, sprudlande glad och lättad.

Så mycket i livet handlar om inställning

Ni kanske känner igen historien om tre män som blev intervjuade om sitt arbete. De var kollegor och utförde exakt samma jobb.

Den förste mannen som blev intervjuad beskrev suckande att han hade ett förfärligt jobb och inte gjorde annat än hackade sten dagarna i ända.

Den andre mannen sa att jobbet hade många nackdelar men det fanns ljuspunkter. Han tyckte om att arbeta utomhus och det fick han göra. Han beskrev att han byggde murar.

Den tredje mannen som också gjorde exakt samma uppgifter berättade medan det glittrade i ögonen på honom om den vackra katedral han fick vara med om att bygga.

tisdag 19 oktober 2010

Alla aktiviteter och all verksamhet i skolan utgör tillsammans
den miljö i vilken elevernas lärande och utveckling ska ske.

Forskning visar att lusten att lära är starkt kopplad till känslan
av hälsa och välbefinnande.

Dessutom främjas de av samma faktorer: trygghet och trivsel, upplevelse av sammanhang och helhet, inflytande och självförverkligande
samt möjlighet att få använda alla sinnen och utveckla kreativitet.

(SOU 2000:19. Från dubbla spår till Elevhälsa i en skola som främjar lust att lära, hälsa och utveckling. Stockholm: Fritzes Offentliga publikationer, 2000.)

Kommunikation

Det här med kommunikation lär man sig visst aldrig behärska helt. Det finns några grunder:
1. Andra människor är inte tankeläsare!

Det är lätt att tro att man vet vad andra människor vill och hur de tänker så man A) varesig behöver fråga dem, eller B) berätta hur man själv vill ha det.

Ska ta ett exempel på den här insikten som drabbade mig igårkväll. Vår äldsta dotter har precis flyttat hemifrån. Likt en liten kalv är hon en gigantisk mjölkdrickare och jag, som sköter det mesta av handling i familjen, har släpat hem hundratals liter mjölk till henne genom åren. Nu när hon flyttat går det inte alls åt lika mycket mjölk hemma hos oss. Alltså köper jag inte lika många liter varje gång - tillgång baserat på efterfrågan. Jag köper mera fil istället eftersom det verkar gå åt...

Igår visade det sig att min man tycker att det finns så lite mjölk i kylen så av rädsla för att den ska ta slut och det inte ska finnas tillräckligt för att ha i mjölk och the(hans stora skräck!)så tar han istället fil till frukost fast han egentligen vill ha mjölk. Följden är att jag köper ännu mindre mjölk för den tar ju inte slut särskilt fort...

Vilken kommunikationsbrist! Påminner om paret som hela livet tog över- respektive underdelen av frallorna för att vara snälla mot den andra, som egentligen ville ha motsatt del av frallan...

måndag 18 oktober 2010

Skolfront om SET

Kollade precis på skolfronts granskning av SET-programmet. Intressant program! Spännande för oss på EQverkstan som ju också producerar material för att bland annat jobba med social och emotionell träning.

Håller helt med Lars H Gustafssons inlägg i slutet av debatten, det är bra att man jobbar med etik och relationer i skolan. Men man kan inte slaviskt följa en manual. Olika skolor behöver jobba olika mycket med olika bitar av Livskunskapsämnet beroende av hur gruppen och gruppens behov ser ut.

Pedagogen som känner sin grupp är det viktigaste arbetsredskapet. De är pedagogerna som har kontakten med barnen, vi vill ge bra verktyg för att underlätta planeringen av Livskunskapslektionerna.

Angående inslaget om "tystnadsplikt" så anser vi att ju mer barnen pratar med sina föräldrar om vad som händer i skolan, desto bättre! Livskunskapslektionerna är inte några hemliga lektioner i vår tappning och ska självklart inte vara det heller! Barn har aldrig någonsin tystnadsplikt!

I skolan hanterar man sociala relationer hela dagarna, det finns en klar vinst i att jobba för att främja positiva sociala relationer. Att jobba för en grupp som trivs och har roligt tillsammans. Då går det mesta lättare, även inlärning! Vi hoppas också att vårt material ska hjälpa barnen att hitta redskap för att hantera konflikter. Ge tillfälle för att träna på användbara konflikt- och problemlösningsmetoder, inte när känslorna svallar höga, för då är det svårt att lära sig något nytt - utan förebyggande. Hur man får och behåller vänner och hur man hanterar konflikter och problem på ett bra sätt är tyvärr inte någon kunskap man föds med. Men alla kan träna de här förmågorna!

Så fram för mer Livskunskap i skolan, men inte stelbent manualtroget, utan utifrån den kompetenta pedagogens bedömning av gruppens behov och vad som är lämpligt.

fredag 15 oktober 2010

"Om alla bara städade upp framför sin egen dörr skulle hela världen vara ren."
- Moder Theresa

onsdag 13 oktober 2010

"Säg mig hur är människorna i den här staden?"

Åsa Nilsonne var på Götene bibliotek igår och pratade om ”Deckare, mindfulness och hunden Zelda”. Jag hade åkt dit utan speciellt stora förväntningar även om jag har tyckt mycket om de böcker jag läst av Åsa. Men det var en oerhört charmig och mångsidig författare som jag mötte, jag hade kunnat lyssna på henne betydligt längre än de två timmar som författarbesöket höll på.

Fokus för mitt besök var förstås mindfulnessdelen. Åsa berättade en intressant historia som återfinns i många kulturer.

En vandrare är på väg mot en ny stad, på sin väg in mot staden ser han en vis kvinna sitta vid vägkanten. Han går fram till kvinnan för att få höra vad det är för sorts människor som bor i staden och vad han kan tänkas möta på när han kommer dit. ”O, visa kvinna”, säger mannen. ”Säg mig hur är människorna i den här staden?” Kvinnan tittar länge på honom och svarar: ”Hurudana var människorna i staden du just kommer ifrån?” Mannen berättar att de var en förfärlig stad han just vandrat vidare ifrån. Människorna var fientliga, snåla och kyliga. Kvinnan nickar långsamt medan hon studerar mannen noga. ”Likadana människor kommer du att möta i den här staden” säger kvinnan. Mannen suckar och vandrar sakta vidare in mot staden.

Efter en liten stund kommer ytterligare en vandrare på väg mot staden. Han ser samma kvinna sitta vid vägkanten och bestämmer sig för att gå fram och fråga henne vad det är för sorts människor som bor i staden han precis är på väg att besöka. ”O, visa kvinna”, säger han.” Säg mig, hur är människorna i den här staden som jag snart ska besöka?” Kvinnan tittar på honom och svarar: ”Hurudana var människorna i staden du just kommer ifrån?” ”Å”, svarar mannen och skiner upp, ”det var fantastiska människor! De var glada, hjälpsamma och oerhört vänliga.” Kvinnan nickar och funderar lite medan hon studerar mannen framför sig. ”Likadana människor kommer du att möta i den här staden” säger kvinnan. Mannen ler nöjt, tackar kvinnan för samtalet och går in i staden.

Det finns flera poänger med den här berättelsen, jag tycker den är härlig och belysande. På det sätt vi möter människor, kommer vi också att bli bemötta. En annan poäng är också att vi kommer att hitta det vi letar efter, saker som bekräftar det vi förväntar oss att hitta. Går jag/ jobbar jag i en klass som jag tycker är den värsta på skolan är det svårare att se de saker som faktiskt fungerar, är bra och härliga en vanlig dag. Det är inte så att allt simsalabim fungerar bara för att man tänker positivt, det vill jag verkligen inte slå någon i huvudet med. Men den här lilla historien har ändå viktiga poänger.

tisdag 12 oktober 2010

Snacka om krutgubbe!

Läser just nu "Den osynliga väggen" av Harry Bernstein. Harry skildrar sin barndom på ett fantastiskt och levande sätt. Boken är riktigt, riktigt bra! Men det är inte det som är det mest fantastiska för det finns många bra böcker. Den här skiljer sig dock från mängden av en härlig anledning. Harry var 96 år när han debuterade med den här romanen 2006... De flesta av oss har några år på oss med andra ord :)

fredag 8 oktober 2010

Turförföljd?

Ibland kan man känna sig otursförföljd, men i så fall borde man lika gärna kunna vara turförföljd.

Vi kan till stor del bestämma vad vi riktar vår uppmärksamhet mot. Tänk om du skulle bestämma dig för att du kommer att vara turförföljd imorgon. Då kommer du att leta efter alla saker som bekräftar att du verkligen är turförföljd. Du kommer vara som en målsökande robot.

När du blir väckt alldeles för tidigt och det dessutom var av en telefonförsäljare kommer du att tänka: "Vilken tur att jag vaknade så tidigt, nu hinner jag med en extra kopp kaffe idag, kanske till och med en liten chokladbit.

När du tar din extra kaffekopp och råkar välta den över bordet blir du lycklig över att den fina teckningen som din lilla dotter precis gett dig låg på andra sidan bordet och klarade sig från att bli kaffedränkt.

När du upptäcker att mjölken är slut så du måste handla innan middagen tänker du att det var ju skönt att du fick en promenad innan middagen så det blev av att du njöt av alla vackra höstfärger ute.

En kollega ringer och skäller på dig för att du missat en viktig deadline, då tänker du att det var tur att samtalet kom just idag när du känner dig pigg och har hela helgen framför dig. Hade hon ringt i mitten av veckan när du kände dig slutkörd hade du tagit väldigt illa vid dig och inte orkat göra något konstruktivt av samtalet.

När du lite senare snubblar över alla saker som dottern lämnat på golvet ler du tacksamt för att din dotter är frisk och orkar leka.

När dagen är slut kommer du att känna det som om du varit turförföljd hela dagen. En sån tur du har haft! Eller...

torsdag 7 oktober 2010

olika perspektiv

Det är viktigt att med jämna mellanrum bli påmind om att vi alltid ser verkligheten mer utifrån vilka vi själva är än utifrån hur verkligheten är. Vi tolkar alltid. Tolkningarna kan hjälpa oss framåt eller leda oss fel, men vi tolkar alltid.

En liten historia för att belysa det här:

En präst var ute och höll en predikoserie i olika församlingar. Han fick ibland bo hemma hos församlingsmedlemmar när han reste runt mellan olika kyrkor. En kväll bodde han hemma hos en familj och fick sova på en madrass i sonens rum.

På kvällen när han kom upp till rummet för att lägga sig fick han se sonen i familjen på knä på andra sidan sängen. Han tänkte att pojken bad aftonbön och sjönk också ned på knä bredvid sängen för att göra honom sällskap i bönen. Pojken tittade förvånat upp på prästen på andra sidan sängen och sa: "Vad gör du?" "Jag gör samma som du." svarade prästen. Pojken spärrade upp ögonen och utbrast förskräckt: "Oj, då blir nog mamma arg, för det finns bara en potta på den här sidan!"

tisdag 5 oktober 2010

Du upplever verkligheten som Du är
och inte som den är.
Det här gäller för alla
– alltså upplever vi alltid verkligheten olika.

Möjligheten ligger i att vi kan ta del av andras
verklighet genom samtal och dialog.

måndag 4 oktober 2010

Ibland kommer riktigt tänkvärda saker på mailen...

En ovanlig bank:
Tänk dig en bank som varje morgon
sätter in 86 400kronor på ditt bankkonto
och som varje kväll tar tillbaka de pengar du inte använt.
Vad skulle du göra med pengarna?
Använda så mycket som möjligt förstås!

Nu är det så att du faktiskt har en sådan här bank.
Den kallas tiden.
Varje ny morgon får du 86 400 sekunder att använda
precis som du vill.
Varje kväll är förslösad tid borta för alltid.
Det finns ingen möjlighet till kredit,
det finns ingen möjlighet att spara för framtiden.

Använd därför din tid så klokt som möjligt.
Njut av solnedgången tillsammans med en vän,
lär dig något nytt,
hjälp någon som har det svårt...
GÖR VARJE DAG MINNESVÄRD!

För att förstå värdet av en månad,
fråga modern till ett barn som fötts för tidigt.

För att förstå värdet av en dag,
fråga den som bara har en dag kvar av semestern.

För att förstå värdet av en timma,
fråga två nyförälskade personer som väntar på att få träffas.

För att förstå värdet av en minut,
Fråga den som nyss missade tåget.

För att förstå värdet av en sekund,
fråga den som just undgick en trafikolycka.

För att förstå värdet av en millisekund,
fråga 100-meterslöparen som fick silver medaljen.

VAR RÄDD OM VARJE ÖGONBLICK!!!

kinesiskt ordspråk

Om du vill vara lycklig en timme
ta en tupplur

Om du vill vara lycklig en dag
åk och fiska

Om du vill vara lycklig ett år
ärv en förmögenhet

Om du vill vara lycklig en livstid
hjälp någon annan