torsdag 11 december 2008

Om Lycka

Läste i Sven Brembergs blogg, "Notiser om barns och ungas hälsa", (Som för övrigt är en mycket intressant blogg och väl värd att besöka.) om två forskare som har följt omkring 5000 amerikaner under 20 år (Fowler 2008). Deras forskning visar att en enskild persons upplevelse av att vara nöjd i hög grad påverkas av hur andra människor mår.

Om en vän blir lycklig ökar chansen med 25% för varje enskild vän i närheten också ska bli lycklig. Man skulle kunna tänka sig att förklaringen är att personer som är lyckliga lättare får kontakt med varandra. Studiens utformning gör dock, enligt Bremberg, denna förklaring mindre sannolik. Förklaringen är istället att människor påverkar varandra. Lycka smittar och sprider sig, det visste vi väl, men visst är det härligt att få lite statistik och siffror på det!

måndag 8 december 2008

Tänkvärt

Det blir en vacker dag när våra skolor får alla pengar de behöver och militären får sälja bullar på söndagsmorgnarna för att köpa sig ett stridsflygplan.

Okänd

torsdag 4 december 2008

Konfliktlösning

Att träna sig i att aktivt lösa konflikter har visat sig ge effekt på barnens fria lek även efter ganska få timmars träning. Kom ihåg att utmaningen för de yngre barnen är att träna sig i att komma på många olika lösningar när de hamnar i en konflikt eller får ett problem. Att vara lösningsfokuserad vid bekymmer och motgångar gör att man inte fastnar lika länge i vågdalarna i livet.

Motsatsen är barn (eller för all del lika gärna en vuxen) som fastnar i ett mönster när de alltid reagerar på samma sätt på motgång, kanske genom att gråta eller att slå, och känner sig som offer som inte har möjlighet att påverka sin omgivning. Det skapar bekymmer för barnet på kort och på lång sikt.

onsdag 19 november 2008

Träna på att byta fokus!

Läste intressanta tankar från stressforskaren Dan Hasson. Han menar att vår hjärna är inställd på att upptäcka hot, det är hjärnans primära fokus. Det gör att vi lättare fokuserar på negativa och pessimistiska tankar. Vi behöver träna oss mer aktivt för att tänka positiva tankar, de negativa kommer mer automatiskt.

tisdag 4 november 2008

Intressant avskedstal!

Gunnar Ågren avgår som generaldirektör för folkhälsoinstitutet. Läs hans avskedstal på: http://www.fhi.se/templates/Blog/Blog____9451.aspx Massor av intressanta tankar och lärdomar att med in i framtiden av en man med otrolig erfarenhet av arbete med folkhälsofrågor. Jag kommer att sakna Gunnar Ågrens blogg på FHI:s hemsida och hoppas verkligen att det kommer att finnas forum framöver där det går att ta del av hans tankar och funderingar i folkhälsofrågor.

måndag 3 november 2008

citatet

"Ingenting är för människan så svårt att uthärda som ett liv utan uppgifter och mål."
Blaise Pascal

måndag 20 oktober 2008

citatet

"Attitude is a little thing that makes a big difference."
Winston Churchill

fredag 17 oktober 2008

De där tuffa människorna...

De där tuffa människorna, som inte bryr sig... Som inte blir sårade... Som alltid är så duktiga... De är mycket färre än vad vi tror, om de ens finns! Alla människor behöver bli sedda och bekräftade. Alla blir glada av uppmuntran! Människan är ganska skör mitt i sin stora styrka. Vi behöver vara rädda om varandra - och om oss själva.

Ofta jämför vi våra egna sämsta sidor med alla andras bästa sidor - snacka om orättvis jämförelse. Ofta jämför vi också med flera olika personers starka sidor och snickrar ihop en idealbild av hur vi borde vara som inte någon skulle nå upp till... Så var rädd om dig den här helgen - och om dem du har runt omkring dig! Du är bra och du duger! Sparka lite i höstlöven!

måndag 6 oktober 2008

Riktiga barn!

Idag har jag varit i klass, det är jag inte regelbundet längre men med jämna (eller egentligen mer ojämna) mellanrum. Det är så roligt och så nyttigt. Slutar man att vara i klass är det så lätt att man snabbt förvandlas till en skrivbordsmänniska som tror att helt andra saker fungerar än när man jobbar med riktiga barn... De teoretiska barnen är mer lätthanterliga! Så nu får jag ta och skriva om en övning som jag provade, mina tankar höll inte hela vägen ut. Barnen hjälper mig och vill gärna vara försökskaniner. Det är också så viktigt för mej att bara vara i skolmiljön och känna in alla stämningar. Det är lätt att bli lite bekväm så här framför datorn... Så kram på er alla goa barn och pedagoger - det är ni värda!

söndag 5 oktober 2008

Att komma på många lösningar!

Det finns många barn och vuxna som fastnar när det möter motgångar och problem. De kan inte se att det finns mer än en lösning på problemet. Då känner man sig lätt som ett offer för omständigheter man inte kan göra någonting åt.

Utmaningen för oss som jobbar med de yngre barnen är att tillsammans träna på att se att det nästan alltid finns många olika lösningar på ett problem. Att komma in i det sättet att tänka. Att uppmuntra mängden av lösningar snarare än att komma på den perfekta lösningen i just den här situationen. Steg två handlar om att värdera olika lösningar, och konsekvenserna av olika lösningar. Men det första steget är att försöka se så många olika lösningar som möjligt. För att det är ett sätt att hantera livet. Ett sätt att hantera problem och bekymmer som möter oss alla. Det här är en hörnsten för många olika program och metoder som tränar sociala och emotionella färdigheter, så den här veckan som kommer jobbar vi för att uppmuntra många fantasifulla förslag på lösningar på det som möter oss... :)

onsdag 17 september 2008

Boktips!

Idag vill jag rekomendera en författare: Tomas Sjödin, "När träden avlövas.....", "Den enklaste glädjen", "Reservkraft", "Eftervärme". Tomas skriver enkelt, klokt och med stor värme om livet som förälder till barn med fortskridande hjärnsjukdomar. Allvarligt men hoppfullt. Läs något av Tomas Sjödin!

torsdag 11 september 2008

Se till barns rättigheter!

Barn är inte minimänniskor med minirättigheter säger Europarådets biträdande generalsekreterare Maud de Boer-Buquiccio under Europarådets barnrättskonferens i Stockholm. Så sant! Något att ta med sig, och fundera på vad det egentligen betyder, i vardagen och i samhället i stort.

måndag 25 augusti 2008

Det händer mycket på 20 år

Var i helgen på en klassåterträff efter 20 långa år. Många kom dit och det var jätteroligt att träffa alla, faktiskt ännu roligare än vad jag hade tänkt mig. Tänk vad det hinner hända mycket på 20 år! Alla var sig lika och ändå inte. Många hade gått igenom svåra saker, allvarliga sjukdomar och andra motgångar. På ett sätt kändes det så vant att träffa alla, som om vi skulle träffas igen i skolbänken dagen efter. På ett annat sätt var det nya människor jag mötte. Det var en annan tid, nästan ett annat liv men oj vilka härliga människor man mött genom livet! Tack alla ni som var där för en härlig helg!

Och alla ni andra - tappa inte bort för många goa vänner på vägen genom livet! Kanske är det någon gammal kontakt som skulle tas upp igen? Det är lättare att låta bli, men man kanske missar något då...

torsdag 21 augusti 2008

Ny termin

Hej alla!
Välkomna till en ny termin med EQverkstan! Hoppas att sommaren varit skön, att ni har hunnit njuta av stunden! Det är något man behöver ta med sig in i den nya terminen - att ta vara på ögonblicken. I mitt förra inlägg, för evigheter sedan, innan semestern finns ett citat från John Steinbergs bok "Världens bästa fröken". Jag rekomenderar den boken. Där finns mängder av goda tankar och ideér att fundera över! Ha en bra terminsstart!// ÅsaMia

tisdag 3 juni 2008

Tankar av John Steinberg

Spännande tankar från John Steinbergs bok "Världens bästa fröken" får bli något att fundera över idag. På sidan 80 skriver John om hur framgångsrika företag rekryterar nya medarbetare: ... "Formell utbildning och hög kompetens är viktiga faktorer, givetvis, men i valet mellan olika personer tar man den med bäst social kompetens, högst motivation och störst pålitlighet. Denna tanke får givetvis stora konsekvenser för vad skolan lär ut och för skolans arbetssätt. Att träna ansvarstagande, social kompetens, empati och samarbete och att uppmuntra till framtidstro och optimism gällande elevens möjligheter att påverka sin livssituation blir allt viktigare."

torsdag 29 maj 2008

Varför är det så svårt?

Jag vet det så väl. Grejen är att uppmärksamma och premiera gott beteende. I stort såväl som i smått. Att inte låta den som skriker högst få den bästa rollen i rollspelet. Att berömma den som sitter och gör det den ska. Att i mina tillsägelser berätta vad jag vill och inte vad jag inte vill. "Jag vill att du sitter på din plats!" istället för "Gå inte omkring i klassrummet! Jag vet att det har effekt.

Ändå tänker jag nästan varje gång jag jobbat i klass att "nästa gång ska jag bli bättre på att uppmärksamma det beteende jag vill se". Det är så mycket lättare att hugga på dem som inte gör det de ska, att ge dem all uppmärksamhet. Jag tror att en anledning till det är rent biologisk. Vår hjärna uppmärksammar det som inte passar in i mönstret. Det som skiljer ut sig från det förväntade. Det gör att vår uppmärksamhet automatiskt riktas mer mot dem som stör och inte gör det de förväntas göra. Därför får vi hela tiden arbeta aktivt med förhållningssättet att uppmärksamma gott beteende. Givetvis måste vi säga till dem som stör, men det tror jag att vi av nödvändighet gör varesig vi är bra eller dåliga på att i första hand lägga krut på att berömma det vi tycker är bra. Nästa gång, då ska jag göra det här bättre...

måndag 19 maj 2008

Du känner dig själv och din grupp!

Lita på det du känner. Alla barn i åldern 6 – 12 år i Sverige gillar självklart inte samma övningar och lekar. Du känner din grupp och vet vad som brukar fungera och inte. Du är unik som pedagog, använd dig av övningar och lekar som du själv gillar. Det märks när du leder övningen och resultatet blir mycket bättre!

Var ändå inte rädd för att någon gång emellanåt prova en övning som du känner dig lite osäker inför, men prova inte på skolans mest utmanande klass! Hörde någon säga att man ska ”bita där det är mjukt” – en klok tanke. Det vill säga, prova sådant som du inte känner dig riktigt säker på i grupper där du känner dig trygg och bekväm.

Lycka till!

måndag 12 maj 2008

ägg eller persika

Var på konfirmation igår i Lidingö Missionskyrka då en släkting konfirmerades. Konfirmanderna höll i stora delar av Gudstjänsten och gjorde det jättebra. Bland annat hade de en betraktelse över ett ägg och en persika.

Ägget putsade på sitt hårda fina skal och brydde sig bara om det som var på ytan. Så kom det en taskig kommentar och ägget åkte i golvet så den hårda snygga fasaden gick i kras. Persikan däremot hade inte något hårt skal, men däremot en hård kärna som inte ändrade sig även om skalet fick några törnar. Budskapet var att inte fokusera enbart på ytan utan istället växa i sitt inre.

Tack alla konfirmander och ledare, och tack Sebastian (med föräldrar) för den fina festen efteråt!

tisdag 6 maj 2008

Om empati

Förmåga till empati finns inbygt från början i det lilla barnet. Det utvecklas dock inte automatiskt. Barnet utvecklar till stor del sin empatiska förmåga genom modellinlärning. Det lilla barnet ser hur vi vuxna hanterar varandra i vardagliga situationer. Barnet i skola och förskola ser på vilket sätt vi pedagoger säger nej till någon som ber oss om något. Hemma iaktar de hur vi förhandlar och kompromissar när vi i familjen ska bestämma vilken TV-kanal vi ska titta på eller vilken film vi ska hyra till helgen. Hur vi agerar för att visa att vi bryr oss om varandra.

Förutom genom modellinlärning växer den empatiska förmågan genom att den uppmuntras. På samma sätt som man förstärker allt önskvärt beteende genom att uppmärksamma det och genom uppmuntran. Vi människor växer när andra ser bra saker som vi gör. Då vill vi göra mer av det.

måndag 5 maj 2008

Om att misslyckas

Det enda sättet att vara säker på att inte misslyckas är att aldrig försöka. Ingen vill misslyckas men alternativet, att aldrig försöka, gör oss missmodiga och begränsar oss och våra drömmar. Ta ett steg mot dina drömmar, även om du skulle misslyckas får du nya erfarenheter och lär dig nya saker.

tisdag 22 april 2008

Ökad förmåga att hantera livet

Passade på att uppdatera mig på Sven Brembergs blogg som jag är mycket förtjust i. Hade inte läst på ett tag och hittade som vanligt många spännande tankar och infallsvinklar. Rekomenderar varmt den här bloggen! "Notiser om barns och ungas hälsa". Lördag 22 mars skriver Sven om känslor. Man kan dela in känslor efter om de är eftersträvade, i positiva-negativa. Man kan också dela in dem i en annan dimension nämligen om de leder till aktivitet eller inte, aktiva-passiva.

En negativ-passiv känsla är till exempel ensamhet och nedstämdhet. Som exempel på negativ-aktiv kan man ta ilska eller rastlöshet. På samma sätt kan man dela in positiva känslor. Förtjusning är exempel på en positiv-aktiv känsla medan nöjdhet är exempel på en positiv-passiv känsla.

Känslor förändras över en människas livslopp. Äldre människor har mer av passiva känslor, unga människor mer av aktiva. Erfarenhet av olika situationer leder förmodligen till att misstagen blir färre, och förväntningarna mer realistiska. Det kallas mognad och kan vara en av förklaringarna till att negativa känslor minskar med stigande ålder.

Ökad förmåga att hantera livet verkar vara det som ger skydd mot att negativa känslor uppstår och "tar makten" i en männskas liv. EQverkstans Livskunskapsmaterial inriktar sig på att ge barn och unga verktyg för att hantera det som möter oss människor i livet. EQverkstan vill vara med och öka handlingsberedskapen för livet - Livskunskap. Det är ett folkhälsoarbete som känns meningsfullt och förebygger psykisk ohälsa.

tisdag 15 april 2008

En liten belöning...

Läste en intressant artikel i DN:s nätbilaga (Publicerad 2008-04-14) om Stressforskaren Dan Hasson. Han anser att vi ska träna mer på att tänka positivt. Han skriver i artikeln om varför positiva tankar kräver en aktiv handling på ett annat sätt än vad negativa tankar gör. "Hjärnans fokus är att skydda oss från hot, vilket gör att vi instinktivt fokuserar på pessmistiska tankar. Det betyder att man måste träna mycket mer på att uppleva positiva känslor än tvärtom." Spännande tankar som jag gärna vill dela med mig av här på bloggen! För att skydda oss jobbar hjärnan oupphörligt tappert på med att upptäcka hot. Dan ger ett tips på ett sätt att fokusera mer på det positiva i tillvaron, för att vi ska må bättre. "Ett sätt kan vara att skriva en belöningslista med hundra saker som man kan välja att belöna sig själv med, när man tycker att man gjort något bra.- Det låter enkelt, men min erfarenhet är att de flesta bara kommer på fem till tio saker. De har aldrig byggt in naturliga belöningar i livet. Ändå kan det handla om så små saker, som att gå ut och ta en fika, läsa en bok en stund, lägga undan litet pengar till nåt kul, ringa en kompis eller boka en lyxig middag ute med partnern.I princip är det vad stresshantering går ut på, att ändra negativa tankar och förväntningar inför framtiden till mer positiva bilder." Kan vara värt att prova. Även om det låter för jobbigt att komma på 100 saker på en lista, så borde jag väl komma på mer än 10?!? Eller hur? Sedan gäller det att ta sig tiden att genomföra belöningarna också...

torsdag 10 april 2008

Dela tjejer och killar!

Hade för en liten stund sedan ett kort men spännande samtal med en kvinna som en del av sin tjänst jobbar som genuspedagog i sin kommun. Det här samtalet satte igång tankar hos mig. När de i sitt arbete med social- och emotionell träning på hennes skola jobbar med ex. känslor, delar de ofta grupperna i kill- och tjejgrupper. Killarna har generellt inte utvecklat sina emotionella förmågor i lika hög grad som tjejerna. Det vill de inte visa, då yttrar det sig många gånger i störande beteende. Det kan vara värt att prova delade grupper, i vissa gruppkonstellationer gör det att både tjejgrupper och killgrupper kan slappna av.

Under lång tid har det inte riktigt varit rumsrent att jobba med delade grupper, utom kanske i sex- och samlevnadsundervisningen. Jag tror att det är ett arbetsverktyg för att nå målen som vi behöver återerövra. När vi arbetar med social- och emotionell träning handlar det mycket om tryggheten i gruppen för att våga växa som grupp och som individ. Då kan det vara ett redskap att dela grupperna. Man ska göra det medvetet och veta varför man gör det, men inte vara rädd att använda delade grupper för att hjälpa eleverna att utvecklas maximalt!

måndag 7 april 2008

American history X

Har idag på morgonen sett delar av filmen "American history X" tillsammans med äldsta dottern som jobbar med den på sitt gymnasieprogram. Det är ett starkt drama om två bröder, den äldste är nynazist och lillebror ser upp till sin storebror och följer i hans fotspår. (Edward Norton är fantastisk i sin rolltolkning!) Det är en av de starkaste filmer jag vet och jag rekomenderar alla äldre ungdomar och vuxna att se den!Filmen innehåller flera väldigt otäcka starka scener så håll alla yngre barn långt borta och använd den inte i skolorna före gymnasieåldern! Människan är en berättelse är titeln på en bok som jag inte läst, men tänkt många gånger att jag skulle vilja läsa. Det sammafattar min känsla den här förmiddagen. Det finns orsaker till att människor beter sig som de gör. Hat leder inte till något som gör livet bättre. Det finns möjlighet till förändring, möjligheterna heter vänskap och kärlek! Ha en fortsatt bra dag!

tisdag 1 april 2008

Fysisk aktivitet på recept!

Idag släpps den nya upplagan av FYSS. Ett uppslagsverk som sammanfattar hur fysisk aktivitet kan användas för att förebygga och behandla olika sjukdomstillstånd. En ökad fysisk aktivitet är en av de åtgärder som skulle ha störst positiv effekt på vår hälsa i Sverige. Många skolor har tagit det här på alvar. Både för den psykiska och den fysiska hälsan är det viktigt och värdefullt med roliga, röjiga kullekar, inte bara på idrottstimmarna. En promenad när koncentrationen tagit slut innan lunchen ökar aptiten och ger många tillfällen till goda samtal. Många skolor och klasser har tagit till sig det här - ta med dig din grupp på promenad du också nu när fåglarna börjar kvittra som mest!

måndag 31 mars 2008

Människor misslyckas inte - planer misslyckas.

Ibland misslyckas det man gör, det är ett tillfälle att lära sig något även om det inte känns så från början. Det är en konst att kunna resa sig efter något som känns som ett misslyckande. En grundtanke att ha med sig är att "Människor misslyckas inte - planer misslyckas"! Det finns en skillnad mellan det du gör och dig som person. Ditt arbete är viktigt men ditt arbete ÄR inte ditt människovärde. Du som person är viktig för den du är, bara för att du är Du, för att du finns och andas!

onsdag 26 mars 2008

Upp och hoppa!

Upp och hoppa var ett i mitt tycke ganska förfärligt bidrag i årets melodifestival, men smaken är ju som bekant som baken... För hälsans skull skulle vi dock alla behöva ta till oss titelns uppmaning. Idag finns klara bevis för att fysisk aktivitet förebygger och kan användas i behandling vid många vanliga sjukdomstillstånd. Fetma och psykisk ohälsa är två av våra stora folkhälsoproblem som man kan jobba aktivt förebyggande emot genom att röra på sig. Så alla ansträngningar vi gör ute på skolorna ( och på andra ställen) för att hjälpa våra barn och ungdomar att röra på sig är positiva! Kullekar är fantastiska instrument när många lockas att springa sig svettiga som inte brukar göra det, inte bara i förskoleklassen utan även upp i åldrarna.

måndag 17 mars 2008

Lycklig Edsbybo

Som gammal Edsbybo känner man sig stolt och lycklig över den lilla bygdens stora bandybragd!! Svenska mästare för 5:e året i följd, efter att ha varit helt uträknade. Vilken seger!! Hans Johansson sa en sak efter matchen när han kommenterade segern. Jag tycker den var bra och tänkvärd. Apropå att Edsbyn vände matchen mot Västerås på ett fantastiskt sätt till seger och motståndarna i finalen, Sandviken, var färdiga för final mycket tidigare och fick vila och hämta krafter. "Det gäller att välja att se det som händer en själv som en fördel." Det gäller inte bara bandy, utan många områden i livet.

onsdag 5 mars 2008

Vad är lycka?

Helle Klein startade en "lyckospiral" på sin blogg. Gravida Alexandra Pascalidou tog upp den och beskriver jättefint tycker jag:
"För mig, just idag, är lycka när jag i gryningen passerar den somalisksvenska spärrvakten som spricker upp i ett leende och önskar mig lycka till med bebisen! Just då känner jag att jag finns. Någon ser mig. Jag är en människa bland medmänniskor."

Hon beskriver ett ögonblick när världen stannar och man känner i hela kroppen att det finns hopp! "Jag är en människa bland medmänniskor!" Härligt! Känner igen känslan. Känner en plötslig lyckokänsla i kroppen. Vill bara instämma, lycka till Alexandra!

tisdag 4 mars 2008

8 sekunder

8 sekunder, det sägs att man inte har längre tid på sig när man träffar en ny människa innan man blir inplacerad (och placerar in den man möter) i ett fack med tillhörande egenskaper och personlighet. Det facket kan det vara ganska svårt att ta sig ur! Vi skapar oss en bild av en människa på ganska begränsad information. Vi är snabba att tro att vi vet mycket om varandra utifrån den lilla bit vi ser. Sedan tillskriver vi varandra egenskaper och "ser det vi vill se".

Medvetet eller omedvetet presenterar vi olika bitar av vår personlighet i olika sammanhang. Alla bitar är en del av sanningen, men det finns mycket mer… Under ytan...

onsdag 27 februari 2008

Om narkotika...

Gunnar Ågren är generaldirektör för Folkhälsoinstitutet, hans bloggar är alltid lika intressant läsning! Kolla gärna in på www.fhi.se I den senaste bloggen skriver han om narkotika. Visste ni att i yngre åldersgrupper i Sverige är antalet dödsfall av narkotika fler än antalet dödsfall i trafiken. Sverige har ändå en relativt låg narkotikaanvändning bland unga människor. Gunnar Ågren skriver vidare att det inte finns någon enkel väg att lösa narkotikaproblemet – det är långsiktiga förebyggande insatser som gäller. Åtgärder för att minska drogers tillgänglighet måste kombineras med insatser som minskar människors sårbarhet och ökar möjligheterna att ta sig ur ett beroende och missbruk.

Det finns många lösningar!

Det finns en stor vinst i att med hjälp av olika metoder hjälpa barn och unga att se att det finns många olika lösningar på ett problem. Träning i problemlösning har visat sig ge resultat snabbt, det märks i barngruppen om de fått chans att jobba med problemlösningsmodeller. Barn använder ofta lösningar på problem som inte sällan leder till än större bekymmer för dem själva, för att de inte lärt sig effektivare sätt. Med hjälp av olika metoder kan de upptäcka att det finns andra sätt att hantera situationer än de sätt de vanligtvis brukar ta till. Den största vinsten är kanske känslan av att kunna påverka. Att man inte är offer för omständigheterna. Det finns lösningar! Forumspel är en utmärkt modell att arbeta med för att hitta nya öppningar till lösningar!

måndag 25 februari 2008

Kunskap om fungerande metoder

Varesig vi jobbar vidare med saker som vi har skaffat oss en bra rutin på eller satsar på nya metoder är det viktigt att vi skaffar oss kunskap om vad det är som ger resultat. Det finns ingen som jobbar med förebyggande arbete som gör det för att vara elak. Det finns däremot massor av härliga eldsjälar som satsar kraft och energi på sitt arbete med barn och ungdomar. Alla metoder vi använder oss av ger inte den effekt vi hoppas på. När det gäller ANT undervisning har undersökningar visat att det finns två saker vi ska lära ut till eleverna med hjälp av statistik och fakta. Det ena är statistik och fakta om aktuella åldersgrupper vad det gäller alkoholkonsumtion. Det har visat sig att de allra flesta unga tror att "alla andra" dricker mer och oftare än vad "alla andra" faktiskt gör. Det här skapar vad man brukar kalla för ett majoritetsmissförstånd. Det gör att unga ökar sin alkoholkonsumtion.

Det andra vi ska lära ut är hur man tar hand om någon som är alltför berusad. Den kunskapen kan rädda liv.

torsdag 21 februari 2008

Våga prova någonting nytt!

Om man gör som man alltid har gjort, blir resultatet som det alltid har blivit... (Ibland är det förståss bra!)

onsdag 20 februari 2008

Fyll på med det som du mår bra av!

Idag föreläser jag för pedagoger i Lidköpings kommun som går en fördjupningsutbildning i ämnet Livskunskap. Temat för dagen är självförtroende och självbild. Ett spännande men inte helt lätt tema.

Vi vuxna som ska förmedla hopp till barn och unga och stötta dem i utvecklingen av deras självförtroende och självbild, vi får inte glömma att fylla på med saker som gör att vi själva mår bra! Det vet vi ju egentligen men det kan vara bra att påminna sig om. Vad som gör att vi mår bra är olika för alla, det är både stora saker och små saker i vardagen. Det kan vara att dansa salsa, åka motorcykel, läsa en bra bok eller att experimentera med en ny köttgryta. Det viktiga är att vi kommer ihåg att glädjeämnena är något vi behöver söka efter och prioritera. De kommer inte och flyger på oss av sig själva. Ju svårare barn, grupper eller andra arbetsuppgifter vi möter, ju mer behöver vi fylla på oss själva med bra och glada saker!

måndag 18 februari 2008

Vilken power!

Rektor Lorraine Monroe är känd världen över för sitt ledarskap och för att ha lyckats få barn som statistiskt sett aldrig skulle ha gått ut skolan att läsa vidare på universitet. Hon är uppvuxen och har levt och undervisat större delen av sitt liv i Harlem, New York i ett område som är känt för drogproblem och fattigdom. Hon är djupt troende och hennes budskap när hon går in i nya klasser är: Jag är Guds gåva till er, ni ska vara glada att ni har mig! Vilket självförtroende, vilken power som pedagog. Tänk om man hade lite mer av det! Det är en inställning som jag tror skulle skapa skillnad i klassrummen hos oss försiktiga svenskar…

söndag 17 februari 2008

How to Make Great Teachers

Läste en intressant artikel i Time. Avgörande för om en lärare är en bra lärare är om hon helhjärtat tror på barnens möjlighet att lära sig. Speciellt i de äldre åldrarna är det sedan avgörande om hon är välutbildad i de ämnen hon undervisar i. För övrigt handlade artikeln om hur man ska kunna belöna duktiga lärare och vad som i så fall ska vara avgörande för en sådan ekonomisk bonus. Spännande artikel, kolla in på: http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,1713174-1,00.html

torsdag 14 februari 2008

Tankar om tankar

Hörde att man tänker 50 000 tankar på en dag! 90% av tankarna man tänker idag är samma som man tänkte igår. Då är det inte konstigt att det har betydelse vad man tänker om sig själv...