tisdag 22 april 2008

Ökad förmåga att hantera livet

Passade på att uppdatera mig på Sven Brembergs blogg som jag är mycket förtjust i. Hade inte läst på ett tag och hittade som vanligt många spännande tankar och infallsvinklar. Rekomenderar varmt den här bloggen! "Notiser om barns och ungas hälsa". Lördag 22 mars skriver Sven om känslor. Man kan dela in känslor efter om de är eftersträvade, i positiva-negativa. Man kan också dela in dem i en annan dimension nämligen om de leder till aktivitet eller inte, aktiva-passiva.

En negativ-passiv känsla är till exempel ensamhet och nedstämdhet. Som exempel på negativ-aktiv kan man ta ilska eller rastlöshet. På samma sätt kan man dela in positiva känslor. Förtjusning är exempel på en positiv-aktiv känsla medan nöjdhet är exempel på en positiv-passiv känsla.

Känslor förändras över en människas livslopp. Äldre människor har mer av passiva känslor, unga människor mer av aktiva. Erfarenhet av olika situationer leder förmodligen till att misstagen blir färre, och förväntningarna mer realistiska. Det kallas mognad och kan vara en av förklaringarna till att negativa känslor minskar med stigande ålder.

Ökad förmåga att hantera livet verkar vara det som ger skydd mot att negativa känslor uppstår och "tar makten" i en männskas liv. EQverkstans Livskunskapsmaterial inriktar sig på att ge barn och unga verktyg för att hantera det som möter oss människor i livet. EQverkstan vill vara med och öka handlingsberedskapen för livet - Livskunskap. Det är ett folkhälsoarbete som känns meningsfullt och förebygger psykisk ohälsa.

Inga kommentarer: