torsdag 10 oktober 2013


TACKSAMHET
Att träna på tacksamhet kan låta lite ”präktigt” men med stöd i forskningen kan vi säga att övningar i tacksamhet faktiskt påverkar livet till det bättre. I vår tid när det i det närmaste konstant negativa nyhetsflödet sköljer över oss påverkas vår upplevelse av förhållandet mellan positivt och negativt i vår omgivning åt det negativa hållet, eftersom det vi hör mycket om är lättast att återkalla i minnet. 

Om vi aktivt börjar uppmärksamma det i vår omgivning som vi är tacksamma för, kommer vi att öka tillgängligheten för detta i vårt minne. Det påverkar faktiskt vår hälsa! 

I ett experiment jämförde man tre grupper. Under 10 veckor fick grupperna en gång i veckan göra en enkel övning. En av grupperna fick skriva ner fem saker de var tacksamma över som hänt den senaste veckan, den andra gruppen skulle skriva ner fem neutrala händelser och den tredje gruppen skulle skriva ner fem jobbiga saker som hänt. Alla fyllde även i formulär som mätte subjektivt välmående och hälsa.

Gruppen som fick rapportera om saker de var tacksamma för rapporterade sig vara mer tillfredställda med sina liv på det stora hela och de var även mer optimistiska inför framtiden än de övriga grupperna. Dessutom rapporterade denna grupp även färre hälsorelaterade bekymmer och mer fysisk aktivitet.
 

(Källa: Emmons, R. A., & McCullough, M. E. (2003). Blessings Versus Burdens: An Experimental Investigation of Gratitude and Subjective Well-Being in Daily Life. Journal of Personality and Social Psychology, 84, 377-389)

En enkel övning verkar alltså kunna ge betydande känslomässiga och hälsorelaterade fördelar. Det borde finnas massor att vinna för barn och unga att redan tidigt i livet träna på att fokusera på det som är positivt.

Inga kommentarer: