Vad är hönan och vad är ägget, vad är biologi och vad är miljö när det gäller bokstavskombinationerna?
Här kommer ytterligare ett inlägg i frågan. När antalet barn med diagnoser verkar explodera behöver vi angripa fenomenet på många olika nivåer. En nivå handlar om ifall det finns något vi som samhälle kan göra för att påverka ökningen. Finns det något sätt att påverka? Handlar ökningen enbart om exempelvis biologiska effekter av alla föroreningar och tungmetaller vi samlat på oss i våra kroppar?
En teori är att när hjärnan utvecklas, alltså när vi är små, är den extra känslig för att utsättas för stress. Om ett barn utsätts för negativ stress i stor omfattning verkar det kunna skapa en permanent skada på hjärnans förmåga att handskas med stress och negativa känslor långt senare i livet. Att kunna kontrollera sina känslor är en nyckel för att kunna bemästra negativa situationer som möter alla människor. Bristande förmåga ökar risken för psykisk ohälsa. Något som kan skapa negativ stress är att växa upp i en fattig familj.
I en nyare undersökning får den här teorin stöd. Forskarna testade hjärnfunktionen 15 år efter att de kartlagt ett antal 9-åringars livsvillkor. De barn som levde i de fattigaste familjerna som 9-åringar presterade sämst på testen i undersökningen som 24-åringar. (Kim et al., 2013) I testet såg det inte ut att spela någon roll om personen senare tagit sig ut ur fattigdomen och levde ett ekonomiskt gott liv, den ekonomiska bakgrunden var avgörande för hur hjärnan fungerade i testsituationen.
De barn som levt i fattiga familjer men hade blivit skyddade från stress klarade sig bättre. Och allra sämst klarade sig de barn som vuxit upp under ekonomiskt fattiga förhållanden och dessutom utsatts för annan negativ stress som dåliga bostäder, våld och familjekaos.
Ett sätt att öka psykisk och fysisk hälsa är alltså att jobba för att minska barnfattigdomen och att upptäcka och stötta barn som lever under svåra uppväxtvillkor.
Stor och stormig måndagskram från ÅsaMia Alteryd på EQverkstan
Hoppas ni har det bra i blåsten, var rädda om er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar