onsdag 11 september 2013

Vi är helt överens!
Och så blir det inte alls som jag tänkte att det skulle bli. Har du funderat över hur oerhört lätt det är att tro att vi menar samma sak bara för att vi använder samma ord?!

För ganska många år sedan läste jag en kurs tillsammans med en sjukgymnast som arbetade med barnhabilitering. Ett av alla våra intressanta samtal sitter fortfarande kvar så här långt efteråt. Hon berättade att hennes största uppgift när någon ny patient kom till henne var att definiera ord tillsammans med förälder/föräldrarna. För att hon skulle kunna bedöma hur de bästa insatserna skulle kunna sättas in, behövde hon och föräldrarna hitta varandra och "tala samma språk". Om barnet kryper, betyder det att det ålande kan ta sig över golvet eller betyder det att knän och händer sätts i efter ett speciellt mönster för att ta sig framåt?

Beroende på vad vi har med oss i bagaget får vi helt olika bilder inne i huvudet av olika ord och begrepp. Det här är viktigt att påminna sig om, varje dag, när man möter andra människor i sin yrkesvardag (ja, det gör sig ju egentligen inte alls mindre påmint privat... ;-) ) Det är också viktigt att göra våra barn och unga medvetna om att det förhåller sig så här. Det går aldrig att vara nog tydlig för att undvika missförstånd och väldigt många konflikter beror på att våra olika bilder av hur något borde gått till har gått helt isär.

TÄNK PÅ EN SVART HUND!

Det uppmanas eleverna till i en av EQverkstans övningar i problemlösning/konflikthantering. Hur ser hunden ut i ditt huvud? Liten och söt eller stor, dräglande och med rest ragg? Är pälsen mjuk och len eller raggig? Är den långhårig eller korthårig?

Och allt utifrån något så enkelt som "en svart hund"! Under ett möte igår var uppgiften för 11 olika personer att vara överens om vilka personalresurser som egentligen behövs för att organisationen ska kunna arbeta på bästa sätt. Andra gånger ska vi vara överens och tolka ord som gränssättning, demokrati, värdegrund, samverkan, samarbete, respekt, allas lika värde etc. på samma sätt. Vad betyder det förresten egentligen att vara överens...

Visst är det ett litet underverk att samhället och våra organisationer fungerar så bra som de gör?! :-) Det krävs god vilja, tydlighet, ödmjukhet och en medvetenhet om att våra bilder ser helt olika ut.
Så dagens uppgift blir att vara extra tydlig i all information och lägga lite extra krut och kraft på att se till att vi menar samma sak med det vi tänker att vi ska bli överens om.

Bästa onsdagshälsningar från ÅsaMia Alteryd på EQverkstan

(Dimma över ängen @AlterydsMagasin )

Inga kommentarer: