onsdag 26 januari 2011

Trivsel och goa grupper skapar god hälsa!

Idag har vi kunnat läsa i de flesta morgontidningar om en svensk rapport som publiceras i februarinumret av tidsskriften "Journal of Adolescent Health". Drygt 1000 flickor och pojkar ingår i studien gjord av forskare från Umeå och Uppsala universitet. Ungdomarna har fått svara på frågor när de gått i sjunde och i nionde klass.

Studien visar att 14 procent av flickorna och 10 procent av pojkarna mådde dåligt när de gick i nian.

Vantrivsel i skolan och dålig stämning i familjesituationen var det som påverkade ungdomarnas psykiska välmående mest. Lite olika för flickor och pojkar. För flickor var trivseln i skolan den viktigaste påverkansfaktorn. – Om en flicka vantrivdes i skolan i sjunde klass var risken större för att hon mådde allmänt dålig när hon gick i nionde klass, säger Lars Jerdén, huvudförfattare till rapporten. För pojkarna var dålig familjestämning största orsak till dålig hälsa. Även låg självkänsla påverkade pojkarna i hög utsträckning.

Ännu en studie som visar hur viktigt det är att trivas i sin klass och på sin skola. Att trivas och känna sig trygg i sin grupp är också viktigt för att självförtroende och självkänsla ska kunna växa, vilket var en faktor som påverkade pojkarnas välmående i undersökningen. Vad som är hönan och vad som är ägget är alltså inte alltid lätt att säga, men det spelar ju inte någon större roll när det är påverkan åt rätt håll! Vilket viktigt förebyggande hälsoarbete ni gör alla goa pedagoger som varje vecka jobbar aktivt för att barnen i era grupper ska trivas och känna sig trygga!

Vi på EQverkstan känner oss också styrkta i att vi gjort ett bra val när vi satsat på ett material för att jobba med gruppen under det första viktiga året på den nya högstadieskolan!

Inga kommentarer: