måndag 31 januari 2011

Känslor = motivation


Ibland tycker jag det verkar som om livet skulle fungera mycket smidigare om vi inte hade alla dessa känslor! De positiva är väl okej, men alla negativa känslor skulle man väl gärna klara sig utan?! Ibland kanske det vore bättre om man kunde fungera liiiite mer som en teflonpanna så allt rann av... Men alla känslor fyller viktiga funktioner. Rädsla till exempel är nödvändigt för att vi ska vara rädda om oss och beskydda oss själva, och överleva.

Hittade en mycket intressant berättelse som belyser ytterligare en aspekt av våra känslor och "vitsen med dem" i boken jag just nu läser: "Lyckligare" av Tal Ben-Shahar.

Känslor ger oss motivation till att handla (ja, till exempel skor - för att bli lycklig... Fast nu var det inte handla i den betydelsen. :-))

Tal beskriver i boken hur Neurologen Antonio Damasio skriver om en patient:

"Eliot, fick en tumör bortopererad ur hjärnan. Det är ett slående exempel hämtat ur verkliga livet på det nära sambandet mellan emotion och motivation. Efter det kirurgiska ingreppet var Eliots kognitiva förmågor intakta - minnet, räkneförmågan, perceptionen och språket. Men den del av frontalloben som rör förmågan att uppleva emotioner tog skada. Eliots tillstånd var alltså att likna vid den känslolösa robotens: hans fysiska och kognitiva förmågor var desamma som hos en människa, men det system som hanterar känslor och emotioner var satt ur funktion.

Eliots liv förändrades radikalt. Före operationen var han lyckligt gift och framgångsrik men beteendet efter operationen blev så outhärdligt för omgivningen - trots att hans "rationella" hjärna alltså inte hade tagit skada! - att hans fru lämnade honom, han fick sparken från jobbet och inte kunde behålla något annat arbete någon längre tid. Det mest skrämmande i det hela var Eliots egen apatiska reaktion: han brydde sig inte det minsta om vare sig äktenskap eller yrke.

Om vi helt saknade emotioner, och därmed all motivation till handling, skulle vi inte längre eftersträva någonting över huvud taget. Vi skulle vara totalt likgiltiga inför våra egna handlingar och tankar, även inför deras följder."

Inga kommentarer: