fredag 28 januari 2011

Sysslolöshet = Lycka?

Jag läser just nu en väldigt intressant bok av Tal Ben-Shahar som undervisar i positiv psykologi vid Harvarduniversitetet.

Det kommer säkert att dyka upp fler tankar utifrån hans bok:"Lyckligare" här på bloggen. Det som fångade mig idag är när Tal beskriver en hedonistisk personlighetstyp, alltså en person som söker njutning i nuet utan att ta hänsyn till konsekvenser. Jag skriver av ett ganska långt stycker ur boken som jag tycker är riktigt tankeväckande.

"Men hedonsiten tar miste när han eller hon sätter likhetstecken mellan ansträngning och lidande samt mellan njutning och lycka. Allvaret i ett sådant misstag framgår av en episod i TV-serien Twilight Zone, där en råbarkad brottsling, skjuten på flykt undan polisen, hälsas av en ängel med uppgift att tillmötesgå brottslingens minsta önskan. Den grovt belastade mannen är väl medveten om sitt syndfulla liv och helt förbluffad över att bli välkomnad av en ängel. Men han accepterar sitt goda öde och börjar rangordna sina önskningar: han ber om en väldig summa pengar och får den; han ber om sin favoritmat och den serveras; han ber om vackra kvinnor och de trollas fram ur tomma intet. Kunde livet (efter döden) vara bättre?

Men tiden går och han njuter allt mindre av att alla begär så enkelt stillas. Själva befrielsen från ansträngning blir ansträngande. Han ber ängeln om någon sorts arbetsuppgift, om en utmaning att ta sig an. Ängeln svarar att på den plats brottslingen har kommit kan han få allt han önskar sig - utom just möjligheten att arbeta för dessa gåvor.
Men utan utmaningar blir brottslingen alltmer frustrerad. Till slut säger han till ängeln i ren desperation att han vill därifrån och hellre skulle hamna på "det andra stället!"

Detta är det helvete som hedonisten misstar för paradiset. Utan långsiktigt syfte, utan utmaning, känns livet inte längre meningsfullt. Vi kan inte finna lyckan om vi likt djuren enbart eftersträvar njutning och undviker smärta. Men i sin längtan efter Edens lustgård jämställer hedonisten, som alltid lurar inom var och en av oss, ansträngning med smärta och sysslolöshet med lycka.

Inga kommentarer: