måndag 27 maj 2013

Godmåndag!
Hoppas DU har en bra start på veckan! Det här inlägget på bloggen kan stavas TILLSAMMANS!

Det finns tusentals självhjälpstips på nätet om hur vi ska bygga en stark självkänsla. Många bra, en del sämre.

Jag tror att många människor behöver ändra sitt eget sätt att tänka om sig själva för att må bättre. Många,många behöver behandla sig själva med större respekt och vänlighet. Eftersom tankarna som snurrar i huvudet om oss själva ibland är tankar vi aldrig skulle tänka om våra vänner, vi är ofta mycket strängare mot oss själva än mot andra vi gillar.

MEN trots alla självhjälptips och positiva affirmationer kanske det här också ger oss en fingervisning. Man växer inte på egen hand, man växer med hjälp av andra människor. Ingen människa växer utan vänner. Vi växer tillsammans!

Man kan säga att en stark självkänsla till ungefär en tredjedel beror på sådant du har med dig i ryggsäcken, din uppväxtmiljö och dina biologiska förutsättningar. En tredjedel handlar om dig i dina nära relationer, hur ni behandlar varandra. Hur klimatet är, konkurrens och sänkningar eller uppmuntran, tröst, inspiration och stöttning. En vänlig "Vi-känsla" i relationer. Den sista tredjedelen handlar om eget arbete, ansträngning och vilja att satsa på det som är viktigt för dig.

Vi som jobbar för ett gott klimat i våra barn och ungdomsgrupper är med och jobbar för en stark självkänsla. När vi arbetar för att skapa "Vi-känsla" gör vi ett viktigt arbete också för det enskilda barnets självkänsla. Ett barn med en stark självkänsla är inte ett barn med ett uppblåst ego. Det är ett barn som inte har behov av att trycka ner någon annan för att själv kunna känna sig lite mer värdefull. Värt att jobba för! Kanske speciellt med färska bilder av arga ungdomar och brinnande bilar på näthinnan.

Stor måndagskram från ÅsaMia Alteryd på EQverkstan. Jag är så glad att DU tittade in här på bloggen!

Inga kommentarer: