måndag 16 april 2012

Aprilväder och underbara Haga!

Lördagen spenderade familjen i Göteborg hos äldsta dottern. Promenerade och fikade i underbara Hagaområdet.

Det är synd att skolkuratorer tillbringar så lite av sin arbetstid utomhus. Den här årstiden ska helst avnjutas ute. Helgen erbjöd iallafall en chans att väga upp veckornas innesittande. Jag tror att vi haft alla typer av väder som finns i vår lilla stad under ett par dagar. Igår promenerade jag till en liten båthamn. Vattnet var stilla och lugnt och båtsäsongen kändes nära.


Idag när jag skulle ge mig ut efter jobbet och promenera i det fina vädret möttes jag av värsta hagelskuren :- 0
Men jag hittade också de här vackra, vackra vårtecknen.




Jag har varit på samverkansmöte med dem som jobbar med utredningar vid vårdnadstvister i min kommun. Det finns mycket att fundera över när det gäller att lösa situationen så bra som möjligt för barnen när föräldrarna väljer att gå skilda vägar. Som skolkurator träffar jag många barn som hamnar i kläm. Barn får så mycket skuldkänslor vid en skilsmässa. Tankar om att det är deras fel och försök att fördela tid och känslor rättvist mellan mamma och pappa.

Då kan en skolkurator finnas som barnets egen fristad. Ett "eget rum" där man kan få tycka och tänka och bolla tankar, om både mamma och pappa, utan att det får stora konsekvenser. Det är viktigt att prata med barnen och lyfta av dem skuldbördan.

Varannan helg eller varannan veckasboende? En sak är säker, det är alltid bättre med lösningar i samförstånd än domstolslösningar. Det finns förmodligen goda vinster i att få vardagskontakt med både mamma och pappa. Men i skolsituationen är det lätt att se att det blir praktiska bekymmer med att ha saker och läxböcker på"rätt ställe" vid varannan veckas boende. Där behöver vi vuxna hjälpa barnen att organisera sitt liv och få till det praktiska på ett bra sätt.

Stor måndagskram från ÅsaMia på EQverkstan, din skolkurator i aprilvädret! 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du kan få komma till min klass och ha uteövningar i vårvädret;)Kram Åsa på Öf

EQverkstan sa...

Det kanske vore något ;-) Kram tillbaks!