tisdag 5 november 2013

Morgonsamlingar kanske ändå var en rätt god idé

Minna Lindgren som är vetenskapsjournalist och musikredaktör vill se mer musik i skolan. Hon håller en föreläsning som hon kallar "Musik är bättre för hälsan än idrott. Rubriken på föreläsningen är inte tänkt att vara en provokation utan har bas i neurologisk forskning, säger Minna.
Läs mer på: Musik är bättre för hälsan än idrott
 
Under de senaste 15-20 åren har man i Jyväskylä och Helsingfors undersökt vad som händer i hjärnan då man spelar eller sjunger. Hjärnans olika delar är ganska specialiserade, olika delar sköter olika saker men musik aktiverar hela hjärnan.

Musik är hjärnans bästa vän, 15 minuter musik i början av skoldagen skulle öppna upp igenslammade nervbanor och göra eleverna beredda att ta emot andra utmaningar. Det hjälper koncentrationen, att orka sitta ner hela dagen, att lyssna och förstå, och det är bra för finmotoriken och abstrakt gestaltning.

Den främre delen av hjärnan, den som styr kontroll, planering och abstrakt tänkande och påverkar till exempel empati och koncentration, har visat sig vara större hos musiker. Vi kan hjälpa eleverna att träna sin växande hjärna med hjälp av musik.

Alla som följer EQverkstan vet att vi brinner för att få alltfler elever att röra på sig alltmer och vi skulle aldrig själva ställa musik och idrott/rörelse mot varandra. Varför skulle man behöva välja :-)

Bästa tisdagshälsningar från ÅsaMia Alteryd på EQverkstan. Jag är så glad att DU tittade in här på bloggen!

Inga kommentarer: