fredag 1 november 2013

Genialitet är 1 procent inspiration och 99 procent transpiration
 - Thomas Alva Edison

Har kollat på de två avsnitt av "I huvudet på Gunde Svan" som visats. Tycker det är jätteintressant att få följa med och fundera över vad det är som gör de bästa till just de bästa. Något som jag funderat över tidigare är hur stor roll det spelar för framgången att man har stor talang. Visst finns det "underbarn" på alla områden. Men samtidigt finns det de som till och med menar att det kan spoliera en drottskarriär att vara för talangfull för tidigt, att man då glider igenom för lätt och inte klarar att kämpa tillräckligt när det blir tuffare motstånd och motgångarna kommer.

Det Gunde och Pernilla Wiberg är överens om i gårdagens program är att envishet och vilja är det som fått dem att nå toppen. Båda har älskat att träna, det är såklart en fördel. Magdalena Forsberg i förra veckans program berättar kanske om en ännu större vilja och envishet när hon beskriver att det väldigt ofta varit motigt att ge sig ut och träna. Att motivera sig själv och kunna hålla fokus på vinterns tävlingar under träningen mitt i julihettan. Imponerande!

Jag tror att det här är en viktig aspekt att ha med sig även i skolarbetet, när vi coachar elever. Ibland tror även vi, medvetet eller omedvetet, att det viktigaste är att ha talang eller hög intelligens eller vara bäst redan från början. Att träna sig på att fullfölja, motivera sig själv och kämpa är förmodligen viktigare för att nå framgång. Det är viktig kunskap att få med sig ut i livet.

Att sedan fundera över vad som egentligen är framgång, det är en helt annan diskussion...

I can accept failure, everyone fails at something. But I can't accept not trying. -Michael Jordan

Stor fredagskram från ÅsaMia Alteryd på EQverkstan Jag är så glad att DU tittade in på bloggen!

Inga kommentarer: