måndag 11 februari 2013

Goda relationer är bra för hälsan men hur håller man dem vid liv? Värt att funder över så här inför alla hjärtans dag :-)

Hur får man och hur behåller man goda relationer? Psykologiprofessor Eli Finkel och hans kollegor vid Northwestern university i USA har forskat på 120 gifta par. (Artikel i Psykological science) Undersökningen gick i korthet ut på att paren under två års tid fick svara på ett antal webbfrågor var fjärde månad. Frågorna tog omkring 7 minuter att svara på. Paren delades in i grupper och det första året fick båda grupperna svara på exakt samma frågor. Frågorna handlade om hur nöjda de var med relationen, hur det stod till med passionen och så fick de beskriva, med fakta, de gräl de haft med sin partner under fyramånadersperioden.

Efter det första året var båda grupperna mer missnöjda med sitt förhållande än i starten.

Det andra året fick den ena gruppen fortsätta med samma frågor men den andra gruppen fick, istället för att faktamässigt beskriva sina konflikter, fundera över hur en tredje part som ville allas bästa skulle ha sett på parets konflikter. Efter att året gått var grupp ett ännu mera missnöjda med sitt äktenskap medan den andra gruppen var mer nöjda och rapporterade även ökad lust och passion. Det gällde oavsett hur länge de varit gifta.

Jag tänker att den här kunskapen kan överföras på vänskapsrelationer och på hur vi kan hjälpa elever att få och behålla sina vänner. Att träna på att byta perspektiv, all lyssna på båda sidor, att fundera över hur en person som bara vill att det ska bli bra för båda skulle ha tänkt i en konflikt. Ja... den här forskningen håller nog precis på att bli en EQverkstanövning tror jag...

Stor måndagskram och önskan om en riktigt bra vecka! Jag är så glad att DU tittade in här på bloggen.



Inga kommentarer: