måndag 30 november 2009

Den fattiga bonden

Hittade en härlig tänkvärd liten historia bland mina anteckningar, vet bara inte varifrån jag fått den tyvärr. Håll tillgodo!

För länge sedan fanns det i en by en fattig bonde som hade bara en enda häst att spänna för plogen. En dag rymmer bondens häst och alla grannar blir förtvivlade och ojar sig: "Vilken olycka!"
"Kanske det," svarar bonden.
Dagen efter kommer hästen tillbaka och tänk, den har med sig ytterligare en häst i släptåg!
"Vilken lycka!" ropar alla grannar.
"Kanske det." svarar bonden.
Bondens son blir förtjust i den nya hästen och försöker redan samma dag att tämja och rida in hästen. Det bär sig inte bättre än att han ramlar av och bryter sin fot i fallet. Nu är grannarna återigen på hugget och klagar: "Vilken olycka!"
"Kanske det." svarar bonden återigen stilla.
Nästa dag när bonden och hans son sitter på sin veranda kommer soldater för att värva alla unga män i lämplig ålder för krigstjänst i ett främmande land. De kan dock inte ta med sonen eftersom han har en bruten fotled.

Ibland vet vi inte riktigt vad som är positivt och vad som är negativt med det som händer oss. Det som först verkade som något riktigt negativt kan vända sig till något positivt om vi bara har lite tålamod med att tolka in vad saker och ting betyder. Svaghet och förlust kan vändas till styrkor.

Ha en bra vecka!

1 kommentar:

Sture Alteryd sa...

Den historien gillade jag =D