torsdag 17 september 2009

Rapport Se mig - unga om sex och internet

Ungdomsstyrelsen är en statlig myndighet som arbetar för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd. De har i dagarna(2009-09-14) givit ut rapporten Se mig – unga om sex och internet. Uppdraget har varit att undersöka tjejers och killars attityder till och erfarenheter av sexuell exponering och sexuella tjänster mot betalning.

Få unga lägger ut sexuella bilder på internet men nära 50 procent av tjejerna har någon gång upplevt att någon har försökt övertala dem att skicka sexuella bilder, prata om sex eller agera framför webbkameran. Här kan vi vuxna vara med, finnas till hands för frågor, fungera som bollplank och samtalspartner. Vi som möter barn och unga professionellt har också en jätteuppgift att jobba för att de ska kunna och våga sätta gränser för sin person och integritet. Känna att de är viktiga och värda att vara rädda om sig själva.

Internet är en viktig för det mesta positiv social arena för barn och unga. Tekniken har gjort att många fått fler kontaktytor. Det har samtidigt även givit fler oönskade kontakter. De flesta ungdomarna har accepterat att det fungerar så. De har kompetens att hantera farorna på internet och strategier för att hantera obehagliga situationer.

Nätet är en viktig arena för kontakter men tekniken är inte orsaken till att unga säljer sex via nätet. - Unga som säljer sex mår ofta dåligt och får sällan hjälp. De har dålig psykisk hälsa, bristande vuxenkontakter och svårt att sätta gränser. Särskilt svårt är det för killar att få stöd, säger Per Nilsson, Ungdomsstyrelsen. Sedan 2004 har andelen som säljer sex inte ökat trots att antalet unga internetanvändare ökat kraftigt.

Läs mer på www.ungdomsstyrelsen.se

Ungdomsstyrelsen och stiftelsen Allmänna Barnhuset har också tagit fram en metodhandbok för dem som arbetar med unga som råkar illa ut på nätet. "Men fråga mig bara" heter boken som kan beställas kostnadsfritt.
För mer information, kontakta Sofia Johansson, pressekreterare Ungdomsstyrelsen tfn 070-663 39 18 070-663 39 18

Inga kommentarer: