tisdag 29 september 2009

måndag 21 september 2009

En hjälte

Vill idag passa på att hedra en hjälte.

Bilden av den nakna Kim Phúc som springer i panik efter en felriktad napalmattack är ett av historiens starkaste krigsfotografier. Den såg till att elda på världsopinionen mot kriget i Vietnam. Kim förestår idag ”The Kim Phuc Foundation” som är en privat välgörenhetsorganisation som förser barn som blivit offer för krig och terrorism med mediciner. Hon reser också runt i världen och berättar om sina upplevelser. I intervjun med henne i DN återkommer hon till det faktum att hon har förlåtit och accepterat det som hänt henne. Hon talar om att det lärt henne ödmjukhet.

Läs artikeln om den här fantastiska kvinnan som publicerades i DN 19/9 http://www.dn.se/nyheter/varlden/bilden-och-smartan-foljer-kim-phuc-genom-livet-1.956449

Det är en fantastisk levnadsvisdom hon presenterar. Hon säger själv; -Det som hände mig när jag var barn valde jag inte själv. Däremot har jag själv valt hur jag har hanterat händelsen och hur jag har levt mitt liv efteråt. Jag känner en sådan tacksamhet mot allt jag fått och hur mitt liv är i dag.

internationella fredsdagen

Idag är det internationella fredsdagen. Tänk om alla människor runt om i vår värld skulle kunna få uppleva fred under de här 24 timmarna! En vacker dröm som inte känns realistisk det här året. Vi kan börja arbetet med att skapa fred runt oss själva så långt det är möjligt den här dagen, och varför stanna vid den här dagen egentligen...

torsdag 17 september 2009

Rapport Se mig - unga om sex och internet

Ungdomsstyrelsen är en statlig myndighet som arbetar för att unga ska få tillgång till inflytande och välfärd. De har i dagarna(2009-09-14) givit ut rapporten Se mig – unga om sex och internet. Uppdraget har varit att undersöka tjejers och killars attityder till och erfarenheter av sexuell exponering och sexuella tjänster mot betalning.

Få unga lägger ut sexuella bilder på internet men nära 50 procent av tjejerna har någon gång upplevt att någon har försökt övertala dem att skicka sexuella bilder, prata om sex eller agera framför webbkameran. Här kan vi vuxna vara med, finnas till hands för frågor, fungera som bollplank och samtalspartner. Vi som möter barn och unga professionellt har också en jätteuppgift att jobba för att de ska kunna och våga sätta gränser för sin person och integritet. Känna att de är viktiga och värda att vara rädda om sig själva.

Internet är en viktig för det mesta positiv social arena för barn och unga. Tekniken har gjort att många fått fler kontaktytor. Det har samtidigt även givit fler oönskade kontakter. De flesta ungdomarna har accepterat att det fungerar så. De har kompetens att hantera farorna på internet och strategier för att hantera obehagliga situationer.

Nätet är en viktig arena för kontakter men tekniken är inte orsaken till att unga säljer sex via nätet. - Unga som säljer sex mår ofta dåligt och får sällan hjälp. De har dålig psykisk hälsa, bristande vuxenkontakter och svårt att sätta gränser. Särskilt svårt är det för killar att få stöd, säger Per Nilsson, Ungdomsstyrelsen. Sedan 2004 har andelen som säljer sex inte ökat trots att antalet unga internetanvändare ökat kraftigt.

Läs mer på www.ungdomsstyrelsen.se

Ungdomsstyrelsen och stiftelsen Allmänna Barnhuset har också tagit fram en metodhandbok för dem som arbetar med unga som råkar illa ut på nätet. "Men fråga mig bara" heter boken som kan beställas kostnadsfritt.
För mer information, kontakta Sofia Johansson, pressekreterare Ungdomsstyrelsen tfn 070-663 39 18 070-663 39 18

fredag 11 september 2009

Livskunskap

Igår var jag i en 6:e klass, vi pratade om Livskunskap. Vad är det egentligen? Stina sa; "Livskunskap är hur man mår inuti och utanpå." Det var väl en väldigt klok sammanfattning! Jag provade vårt nya material för det första året på högstadiet. Upptäckte som alltid att tiden går snabbt när man har roligt. Man hinner sällan så långt som man planerat när man jobbar med Livskunskap - men det är ju vägen som är målet, eller hur?! Ha en riktigt skön helg!

tisdag 8 september 2009

Problemlösning

Det finns diken åt båda håll när det gäller problemlösning. Det ena diket är att vi vuxna ger barnen en färdig lösning. Det hjälper inte barnen att tänka ut en egen lösning och på det sätt hitta en strategi för att så småningom lösa problem på egen hand.

Det andra diket är att vi vuxna lämnar över allt till barnen genom att be dem reda ut problemen själva. Det kan vara en jättebra strategi om barnen redan har väldigt goda färdigheter i problemlösning. I de flesta fall leder det förmodligen till att den av barnen som är mest verbal eller aggressiv får som den vill och därigenom blir förstärkt i sitt olämpliga beteende.

Pedagogen kan hjälpa eleverna att reda ut problemet genom att vägleda dem genom en problemlösningsmodell. Prata om modellen och öva i förebyggande syfte. Det är svårt att ta till sig nya tankar när känslorna svallar högt. Beröm alla ideér och förslag till lösningar. Hjälp dem sedan att byta fokus och se olika konsekvenser av sina lösningsförslag. Det sista steget är att hjälpa dem utvärdera vilka lösningar som är de bästa och värda att prova.

Läs gärna den utmärkta boken; "Utveckla barns emotionella och sociala kompetens" av Carolyn Webster-Stratton (Gothia förlag) Boken fokuserar på yngre barn men man kan med stor behållning läsa den även om man jobbar med lite äldre barn.

tisdag 1 september 2009

Skolkare är en dyr affär

I SvD den 30/8 kan man läsa en artikel om att nationalekonomer för första gången har satt en prislapp på vad det kostar att inte jobba förebyggande med skolkare. Skolk är en tydlig riskfaktor och skolkare som grupp oftare inblandade i mobbning både som offer och förövare. De är också oftare inblandade i brott och själva mer utsatta för brott.

Nationalekonomerna har räknat ut att en långtidsskolkare kostar samhället i genomsnitt mellan 12 och 15 miljoner kronor. Förebyggande insatser, även om de är dyra, behöver inte lyckas speciellt många gånger för att det ekonomiskt ska vara en väldigt bra affär. Ett effektivt förebyggande arbete mot skolk spiller dessutom ofta över på andra problembeteenden, exempelvis mobbning.

Vad är då vitsen med att räkna ut det här? Jo, säger nationalekonomen Ingvar Nilsson, de som jobbar med mänskliga frågor är inte alltid så jättebra på att se de här sambanden. Utgångspunkten i ett kommunalt beslutsfattande är alltid: Hur ser det här ut i ett budgetsammanhang? När en kommunstyrelse får de här siffrorna i knäet, då tar man emot argumenten.