måndag 14 januari 2013

Risken finns


Jobbar hemifrån idag, härligt med omväxlingen! För att få inspiration bläddrade jag lite i ett material för killgrupper, "Risken finns", som Katrin Byréus och Kjell Snickars skrev på uppdrag av Statens Folkhälsoinstitut för ganska många år sedan och som jag har liggande på kontoret. Det finns många kloka tankar i materialet. Författarna skriver:

"Knepigt i början
Oro, otålighet, grupptryck, rädsla osv. som visar sig i utspel, ifrågasättande, testande av gränser och tystnad är vanliga reaktioner vi möter speciellt i början av gruppverksamheten. För att möta denna frustration krävs en klar struktur, högt tempo, tillisskapande övningar, tillåtande klimat och att fokus riktas i korta intervaller på varje individ. ...
... Har man ett klart syfte som killarna själva kan förtydliga och ta till sig, så blir det lätt att variera övningarna och vara flexibel och möta dem där de är."

Kursiveringen är min. Bra skrivet tycker jag!

För ganska många år sedan var jag på en kursvecka i Forumspel och Rainbow med Katrin Byréus. Kropp & Själ K.B Hon är klok och har massor av tips och metoder att erbjuda, dessutom kommer jag ihåg att jag var imponerad av hennes förhållningssätt som var oerhört respektfullt. En mening hon sa som har fastnat hos mig gällde dem som väljer att stå vid sidan och inte delta när vi gör övningar med eleverna. Hon sa ungefär: "Människor har skäl för att stå vid sidan, vi vet bara inte vilka. Vi ska respektera skäl."

Stor måndagskram från ÅsaMia på EQverkstan. Jag är så glad att Du tittade in här på bloggen!


2 kommentarer:

Tina Gunnarsson sa...

Katrin har gjort starkt intryck på mig också. Vilken tuff, färgstark, klok och varm människa. jag har också haft förmånen att gå forumspelskurs för henne och det var så lärorikt.

EQverkstan sa...

Ja det är bara att njuta och lära sig så mycket man kan när man träffar sådana människor :-)