måndag 27 september 2010

Vilken förebild!

Mia Börjesson berättade i sitt föredrag på bok och biblioteksmässan i Göteborg i torsdags om tonåringar hon träffat, som förundrat sig över oss vuxna. Vi berättar år efter år vad de ska akta sig för och vad de inte ska göra, sedan får de leka gissningslekar om vad de egentligen ska göra... Vi berättar massor om Hitler och Stalin, men inget om hjältar och förebilder.

Igår såg jag reprisen på "Här är ditt liv" med Lena-Maria Klingvall. Jag missade halva programmet, hoppas att det sänds igen! Vilken hjälte och förebild! Lena-Maria föddes utan armar och det ena benet slutar vid knäet. Hon är konstnär, författare och sångerska. Hon har inspirerat människor världen över. Vid ett tillfälle blev hon intervjuad och fick frågan vad hon skulle göra först om hon plötsligt fick armar. "Då skulle jag kunna sticka två tröjor samtidigt!" svarar Lena-Maria. Vilken livsinställning!

Lena-Maria har tävlat i Handikapp VM i simning. Hennes bästa distans var fjärilssimmning... "Det är lättare utan armar, det är armarna som är det krångliga med att simma fjärilssim." Hon sjunger som en ängel och är gigantiskt stor i Japan. Där kom hon in i rätt tid och var med och skapade stor förändring för handikappade barn och familjer med handikappade barn. I Japan har man gömt undan sina handikappade barn, men, som en japans kvinna som medverkade i progammet sa: "Vi kände i vårt hjärta att det inte var rätt." Lena-Maria åkte runt och visade på kämpaglöd och pratade om allas lika värde och var med och skapade något nytt i Japan.

Gör programmet obligatoriskt på alla våra högstadieskolor!!
Ha en bra vecka!

Inga kommentarer: