måndag 19 oktober 2009

Traditionell ANTundervisning i skolan beöver bytas ut

Traditionell ANT undervisning i skolan som många av oss minns den, och som den på många håll bedrivs fortfarande ger inte någon effekt. Många minns säkert före detta narkomaner eller alkoholister som kom och berättade om sitt liv för oss på högstadieskolorna. Sedan fick vi göra väggtidningar om olika narkotiska preparat.

Undervisningsmetoden ger unga kunskap om alkohol och narkotika, men har inte någon effekt när det gäller att få unga att skjuta upp sin alkoholdebut eller att dricka mindre. Den här typen av undervisning som bedrivs i bästa välmening behöver ersättas av metoder som fungerar.

Sven Bremberg, läkare och ansvarig för hälsofrågor på Folkhälsoinstitutet, FHI säger till DN: (Publicerat 2009-10-18 00:24) - FHI vill att skolorna fokuserar på föräldrarstöd och att eleverna stärker sin egen självkänsla. Man behöver inte prata om alkohol alls, i stället vill vi att man undervisar om socialt emotionellt lärande, att barnen förstår sina egna känslor.

Island är ett föregångsland på området alkoholprevention. Där får föräldrarna brev hem om att barnen ska undervisas i livskunskap. – Vi vill förbereda föräldrarna på barnens frågor om alkohol och droger. Barnens undringar kommer inte alltid i skolan och då är det bra om föräldrarna är förberedda, säger projektledaren Rafn M Jonsson vid The Public Health Institute of Iceland.

Inga kommentarer: