onsdag 21 oktober 2009

Boktips!

"Himmel, helvete och allt däremellan - Om känslor"(Natur och Kultur 2009)

KBT inspirerad bok om känslor av Anna Kåver, intressant för oss som jobbar med Livskunskap.

Ett litet exempel ur boken handlar om vikten av tydlig kommunikation.

Sid. 102 Vikten av tydlighet
Vi tar oss tillbaka till kommunikationens betydelse en stund. Tänk på att människor i din omgivning inte kan veta vad du känner och tänker, om du inte talar om det för dem. Det här är en vanligt återkommande situation i all behandling av konflikter och besvikelser i relationer. Parterna har varit otydliga för varandra. Du behöver helt enkelt sätta ord på dina känslor.
Föreställ dig att du träffar en god vän över en kopp kaffe. Du kommer till mötet med tungt sinne. Livet känns inte som det ska, du är trött och omotiverad till det mesta. Inget konkret finns att skylla på. Du har utåt sett ett lyckosamt och bra liv. Ändå gnager oron och håglösheten. Du vill berätta, men är inte säker på att vännen ska förstå. Kanske skäms du lite för att du känner dig ”svag” och gnällig. Ni talar om ditt och datt under tiden som du sänder ut små otydliga trevare, hopps att hon ska förstå din undertext. Men vännen tycks inte förstå. Hur du mår är inte uppenbart för henne. Efteråt kommer din besvikelse. Varför lyssnade hon inte? Var hon över huvud taget intresserad av dig? Hon bara pratade på om sig själv. Är hon egentligen någon att satsa på? Din lust att träffa henne igen sjunker mot noll och relationen är plötsligt i gungning.
Det här är ett exempel på vad otydlig kommunikation kan ställa till med. Vi är ofta sämre på att läsa av varandra än vad vi tror och hoppas. Du behöver naturligtvis tala ur skägget och sätta ord på hur du känner. Det är inte alltid så lätt, delvis därför att vi själva inte alltid riktigt vet vad vi känner.

Inga kommentarer: