Så tar du dig ur den mentala finanskrisen - coachernas bästa råd
Efter mer än ett halvår med lågkonjunktur börjar även den mentala finanskrisen breda ut sig. Hur gör vi för att tackla den psykologiska uppförsbacken som nästan alla har hamnat i?
Livskvalitetstidningen Levas coacher Mia Törnblom, Olof Röhlander, Olle Carlsson, Ingemar Gens och Catarina Enholm - ger de bästa råden i ett stort "Krisverktyg".
Pressmeddelande Leva 20090515
Efter mer än ett halvår med lågkonjunktur börjar även den mentala finanskrisen breda ut sig. Hur gör vi för att tackla den psykologiska uppförsbacken som nästan alla har hamnat i? Livskvalitetstidningen Levas coacher ger verktyg i ett stort "Krisextra" i senaste numret:
1. Låt sorgen ta plats. Att förlora jobbet, tvingas sparka folk eller lägga ner sitt projekt är påfrestningar som kan behöva bearbetas på samma sätt som i en sorgeprocess, säger Catarina Enholm, Levas karriärcoach. - Ett rejält, men inte för långt sorgearbete är bra för att komma till nystart. Forskning har visat att människor som får chans att verkligen bearbeta sorgen över en uppsägning lättare får ett nytt och bättre jobb.
2. Våga be om hjälp och hjälp andra- I vår kultur är vi våra yrken. De är vår kyrka, vår gemenskap och vår ekonomiska trygghet, säger Olle Carlsson, som är präst och coach i Leva. Vem är jag när jag inte har ett arbete? Då är det viktigt att bryta isoleringen, hitta gemenskap. Det är i relationerna vi existerar. Vi måste både våga be om hjälp liksom se oss omkring och upptäcka de som vi själva kan hjälpa.
3. Möt krisen som ett team- Om man är ett par och den ena blir arbetslös eller får gå ner i lön - då måste man tänka som ett team, att krisen är något som angår båda, säger Ingemar Gens, jämställdhetsexpert och Levas relationscoach. - När mamman blir arbetslös får barnen bättre betyg, när pappan är arbetslös får barnen sämre betyg. Det anses mer accepterat för kvinnor att vandra i och ur yrkesrollen. - Nu kan man istället se krisen som att man får en chans att ompröva gamla könsroller som upprätthållits i penningjakt och tidsnöd medan båda har arbetat. Pappor kan få mer tid med sina barn, kvinnor kan få mer tid att träna och måna om sig själva. Man har chansen att se andra värden än rent ekonomiska, som just umgänge, tid, egen utveckling både psykiskt och fysiskt.
4. Mata dig själv med tankar som bygger upp din självkänsla- Nu, om inte förr, så är det dags att börja bygga en självkänsla och ett egenvärde som inte vilar på den du är på jobbet. Du kan ju faktiskt bli av med det när som helst. Det säger Levas coach Mia Törnblom. Det är klart man blir påverkad, men nu är det viktigare än någonsin att vi blir medvetna om vilka tankar vi matar oss själva med. Negativa tankar pumpar adrenalin och stress. - Använd tankar som bygger upp dig istället. Vi har för det mesta ingen kontroll över de 65000 tankar som snurrar i vårt huvud under ett dygn - ofta är det samma tankar som igår - men vi kan medvetet börja mata oss själva med tankar som ger oss tillit och gör oss starkare.
5. Välj andra ord och skapa nya möjligheterTänk inte att du får ett jobb och en lön - tänk istället att du har ett värde och att du själv kan skapa en inkomst, råder Levas framgångscoach Olof Röhlander, mental tränare och föreläsare. - Vi ska inte bara tänka nytt, utan också förändra vårt ordval, eftersom ord kan bli en självuppfyllande profetia. Jag tror att kris skapar möjligheter och det måste avspeglas i vårt språk. - De som drabbas värst är de som just har bytt tid mot pengar. De som hade fått ett jobb blir tvungna att lämna tillbaka det nu. Nu måste vi skapa våra egna möjligheter.
För mer information kontaktaCatharina Hansson, chefredaktör Leva, 0708173731 catharina.hansson@leva.nuSara Hammarkrantz, redaktionschef Leva 0708125511 sara.hammarkrantz@leva.nuwww.leva.nuBilder och text för fri publicering
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar