måndag 15 juni 2009

Hittade en uppmaning idag som jag tyckte var värd att ta fasta på!;

Lämna alltid en plats lite bättre än den var när du kom dit.

Jag gillade den uppmaningen, den är värd att ha med i tanken på en fest, ett jobb eller bara i ett möte med en medmänniska.

onsdag 10 juni 2009

Livsmod

TV, media och tidningsrubriker som vill sälja lösnummer är ofta svarta och fyllda av budskapet att det är mörkt, svart och hopplöst. Man kan inte bara stoppa huvudet i sanden och låtsas att allt är bra, men för att få kraft att orka göra något som gör skillnad kan man inte fylla sig med svarta och negativa budskap. Om Martin Luther King hade fokuserat på alla sina problem istället för på sin dröm hade det nog inte funnits något utrymme för förändring eller förvandling.

I skolan ska vi jobba med drömmar, visioner, odla tankar om att allt är möjligt och skapa hopp och livsmod hos våra barn och unga. De har möjlighet att göra skillnad! Just nu utanför mitt fönster är det studentfirande i regnet… Det åkte precis förbi ett lastbilsflak med skrålande vackra studenter ovanför ett stort lakan med texten: ”Idag redlös, imorgon arbetslös.” Jag suckar, ler lite snett åt texten och får samtidigt en klump i halsen. Det kanske inte bara var en ironisk klyscha, det kanske var precis så det var för många av de unga härliga studenterna på lastbilsflaket.

Hoppas de har någon att bolla alla sina funderingar med. Någon klok vuxen som lyssnar, som finns där, som kan vara med och skapa livsmod. Du och jag kan vara med och vara bollplanket som ger livsmod!

NI gör ett fantastiskt jobb! Tack alla underbara kompetenta pedagoger!

Elisabeth Frank disputerade igår med sin avhandling "Läsförmågan bland 9-10-åringar. Betydelsen av skolklimat, hem- och skolsamverkan, lärarkompetens och elevers hembakgrund".

Hon säger i en intervju i skolporten: - Jag har i ett första led sett att om eleverna har en känsla av trygghet i skolan och engagerade föräldrar, så har det en positiv inverkan på deras läsförmåga. Men när jag sedan har tittat närmare på det här resultatet har jag kunnat konstatera att båda dessa faktorer egentligen är beroende av lärarnas kompetens. Det är den som avgör om eleverna känner sig trygga i klassen och det är den som påverkar i vilken utsträckning föräldrarna blir delaktiga i det egna barnets skolarbete. Lärarens kompetens och roll i skolan är med andra ord viktig för mer än bara elevens prestation. Den ger även förutsättningar för att skapa ett tryggt klimat och ett starkt föräldraengagemang, vilket i sin tur gynnar elevernas läsförmåga.

Så nu till alla er fantastiska pedagoger: Utan er kompetens skapas inte den trygghet och det föräldraengagemang som är så viktigt för barnens lärande. Det fanns en period för inte alltför många år sedan när det generellt ansågs att man kunde plocka in vem som helst i skolan, elevernas lärande berodde på så mycket annat än pedagogens kompetens. Avhandlingar som Elisabeth Franks behövs för att ta bort resterna av det tänket. Alla ni kompetenta pedagoger är skolans viktigaste resurs och nu - snart - är ni värda ett långt härligt sommarlov...

måndag 8 juni 2009

Så tar du dig ur den mentala finanskrisen - coachernas bästa råd från tidningen Leva

Så tar du dig ur den mentala finanskrisen - coachernas bästa råd

Efter mer än ett halvår med lågkonjunktur börjar även den mentala finanskrisen breda ut sig. Hur gör vi för att tackla den psykologiska uppförsbacken som nästan alla har hamnat i?

Livskvalitetstidningen Levas coacher Mia Törnblom, Olof Röhlander, Olle Carlsson, Ingemar Gens och Catarina Enholm - ger de bästa råden i ett stort "Krisverktyg".

Pressmeddelande Leva 20090515


Efter mer än ett halvår med lågkonjunktur börjar även den mentala finanskrisen breda ut sig. Hur gör vi för att tackla den psykologiska uppförsbacken som nästan alla har hamnat i? Livskvalitetstidningen Levas coacher ger verktyg i ett stort "Krisextra" i senaste numret:

1. Låt sorgen ta plats. Att förlora jobbet, tvingas sparka folk eller lägga ner sitt projekt är påfrestningar som kan behöva bearbetas på samma sätt som i en sorgeprocess, säger Catarina Enholm, Levas karriärcoach. - Ett rejält, men inte för långt sorgearbete är bra för att komma till nystart. Forskning har visat att människor som får chans att verkligen bearbeta sorgen över en uppsägning lättare får ett nytt och bättre jobb.

2. Våga be om hjälp och hjälp andra- I vår kultur är vi våra yrken. De är vår kyrka, vår gemenskap och vår ekonomiska trygghet, säger Olle Carlsson, som är präst och coach i Leva. Vem är jag när jag inte har ett arbete? Då är det viktigt att bryta isoleringen, hitta gemenskap. Det är i relationerna vi existerar. Vi måste både våga be om hjälp liksom se oss omkring och upptäcka de som vi själva kan hjälpa.

3. Möt krisen som ett team- Om man är ett par och den ena blir arbetslös eller får gå ner i lön - då måste man tänka som ett team, att krisen är något som angår båda, säger Ingemar Gens, jämställdhetsexpert och Levas relationscoach. - När mamman blir arbetslös får barnen bättre betyg, när pappan är arbetslös får barnen sämre betyg. Det anses mer accepterat för kvinnor att vandra i och ur yrkesrollen. - Nu kan man istället se krisen som att man får en chans att ompröva gamla könsroller som upprätthållits i penningjakt och tidsnöd medan båda har arbetat. Pappor kan få mer tid med sina barn, kvinnor kan få mer tid att träna och måna om sig själva. Man har chansen att se andra värden än rent ekonomiska, som just umgänge, tid, egen utveckling både psykiskt och fysiskt.

4. Mata dig själv med tankar som bygger upp din självkänsla- Nu, om inte förr, så är det dags att börja bygga en självkänsla och ett egenvärde som inte vilar på den du är på jobbet. Du kan ju faktiskt bli av med det när som helst. Det säger Levas coach Mia Törnblom. Det är klart man blir påverkad, men nu är det viktigare än någonsin att vi blir medvetna om vilka tankar vi matar oss själva med. Negativa tankar pumpar adrenalin och stress. - Använd tankar som bygger upp dig istället. Vi har för det mesta ingen kontroll över de 65000 tankar som snurrar i vårt huvud under ett dygn - ofta är det samma tankar som igår - men vi kan medvetet börja mata oss själva med tankar som ger oss tillit och gör oss starkare.

5. Välj andra ord och skapa nya möjligheterTänk inte att du får ett jobb och en lön - tänk istället att du har ett värde och att du själv kan skapa en inkomst, råder Levas framgångscoach Olof Röhlander, mental tränare och föreläsare. - Vi ska inte bara tänka nytt, utan också förändra vårt ordval, eftersom ord kan bli en självuppfyllande profetia. Jag tror att kris skapar möjligheter och det måste avspeglas i vårt språk. - De som drabbas värst är de som just har bytt tid mot pengar. De som hade fått ett jobb blir tvungna att lämna tillbaka det nu. Nu måste vi skapa våra egna möjligheter.

För mer information kontaktaCatharina Hansson, chefredaktör Leva, 0708173731 catharina.hansson@leva.nuSara Hammarkrantz, redaktionschef Leva 0708125511 sara.hammarkrantz@leva.nuwww.leva.nuBilder och text för fri publicering